U SAVSKOJ 77

MASOVNA GROBNICA U ZAGREBU Kod Učiteljskog fakulteta pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba

 
Ilustracija
 Damir Krajač / CROPIX

Iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice kod Učiteljskog fakulteta u Zagrebu u Savskoj 77 zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, doznajemo iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uprava za zatočene i nestale nadležnog ministarstva, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, od 16. do 27. srpnja koordinirala je i provela terensko istraživanje, probno iskapanje i ekshumaciju na toj lokaciji zbog saznanja da bi se na njoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U prvom istraživanju pregledano je oko 2800 metara četvornih terena, a riječ je o nastavku ranije provedenih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom. Terenska istraživanja, kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja, provedena su temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

“Tijekom prve faze lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka u tri grobne jame. Na samoj lokaciji, kroz razgovor s građanima koji su nudili svoju pomoć te informacije s kojima raspolažu o događajima tog vremena, prikupljena su vrijedna saznanja koja će Ministarstvu biti od koristi prilikom daljnjih aktivnosti”, kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Zagreb, 180718.
Dvoriste uciteljske akademije, Savska.
Raskopano dvoriste uciteljske akademije, navodno traze se kosti nestalih.
Na fotografiji:  radovi u dvoristu uciteljske akademije.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripremu za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop posmrtnih ostataka.

Uprava za zatočene i nestale nastavlja aktivnu pripremu za sljedeću fazu, odnosno nastavak terenskih istraživanja na tom području.

Iako se već dugi niz godina sumnja da se na toj lokaciji nalaze masovne grobnice ubijenih njemačkih i hrvatskih vojnika i civila, Ministarstvo je krenulo u akciju nakon što su 9. veljače primili mail s takvim saznanjima.

Od ukupno 918 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje Uprava istražuje, 44 su lokacije u Zagrebu, a 41 u Zagrebačkoj županiji.

Tijekom ove godine pokrenuto je istraživanje na 243 lokacije, od kojih je 20 u Zagrebu, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 313 osoba.

Zagreb, 180718.
Dvoriste uciteljske akademije, Savska.
Raskopano dvoriste uciteljske akademije, navodno traze se kosti nestalih.
Na fotografiji:  radovi u dvoristu uciteljske akademije.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:07