BURA NAKON MATURE

Masovne žalbe učenika, ovo su najluđe: ‘Znam da je tema promašena, ali je stvarno dobro...‘

Dio učeničkih žalbi ima temeljite elaboracije, no mnoge od njih zbog manjka argumenata nikako nisu mogle biti prihvaćene
 Tom Dubravec/Cropix

Fale mi dva do tri boda pa vidite može li se naći. Falit će mi za upis na fakultet/studentski dom. Svjestan sam da je nedovoljan broj riječi na eseju, no može li se ipak prihvatiti? Znam da je tema promašena, ali je dobro napisano, neke su od žalbi učenika na rezultate državne mature, doznajemo od osoba koje su sudjelovale u rješavanju prigovora, a koje zbog manjka argumenata nisu mogle biti prihvaćene.

Drugi dio žalbi čine prigovori s vrlo temeljitim elaboracijama, kažu upućeni nakon dovršenog postupka obrade prigovora na rezultate ispita u ljetnom roku mature, a uoči današnje objave konačnih rezultata državne mature. Od ukupno pristiglih 3300 žalbi, prvostupanjsko povjerenstvo prihvatilo je njih 1164. Od 2136 obijenih prigovora učenika, njih 161 uložilo je prigovor drugostupanjskom tijelu, nezadovoljno prethodnom odlukom. Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), odbijeno je 140 prigovora, a 21 ih je prihvaćen.

Tri sporna slučaja

Na ovogodišnjoj maturi pojavila su se (zasad) tri sporna slučaja. U prvome je, kako je pisala srednja.hr, došlo do greške u 20. zadatku ispita iz matematike na višoj razini, jer su svi ponuđeni odgovori bili netočni. Nacionalni centar je taj zadatak poništio. Drugi je slučaj bio na ispitu iz politike i gospodarstva: u zadatku se tražio odgovor na pitanje kako se naziva ured Vlade RH specijaliziran za borbu protiv korupcije, a kao točan odgovor bio je predviđen - USKOK. I taj je zadatak poništen, jer je riječ o samostalnom tijelu koje ne može biti Vladin ured.

Treći gaf bio je na ispitu iz hrvatskog jezika, gdje su sastavljači ispita naveli da je Istanbul, umjesto Ankare, glavni grad Turske. U Nacionalnom centru su stava kako zadatak nema potrebe poništavati jer se u njemu tražio odgovor koja je od četiriju rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog slova, a jedina takva bila je: "Prijestolnica Istočnog Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske". U Centru su očito zaključili kako je u ovome slučaju pravopis ispred istine.

Odluku o tomu hoće li odgovorne osobe koje su napravile greške u ova tri slučaja snositi ikakve sankcije donijet će ravnatelj Centra Vinko Filipović.

Završna analiza

- Nakon završetka prvog ispitnog roka sa suradnicima ću analizirati sve situacije koje su se pokazale spornima i nakon toga donijeti odluku o daljnjim koracima - rekao nam je Filipović.

Prema objavljenim preliminarnim podacima, od gotovo 29 tisuća učenika njih 5612 nije uspjelo zadovoljiti prag prolaznosti, a najproblematičniji predmet bio je fizika koji je ‘palo‘ 46 posto pristupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:18