DOŠLI S 30 AUTOBUSA

MASOVNI PROSVJED UČITELJA, DOŠLO 1500 LJUDI: 'Profesorica sam engleskog, imam 60 godina i 35 godina staža. Znate li kolika će mi biti mirovina?'

Čelnici dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj koji okupljaju oko 40 tisuća članova, na Markovu trgu istaknuli su u četvrtak da su ujedinjeni u borbi za veće koeficijente složenosti poslova i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da je vrijeme za njih "ovdje i danas". Uz povike "Plaće za život" i "Hoćemo štrajk", ali i pjevajući stihove pjesama Arsena Dedića "Kad bi svi ljudi na svijetu" ili Gorana Bare i Plaćenika "Pokreni se", na Trgu svetog Marka oko podneva prosvjedovalo je oko 1500 nastavnika i učitelja iz cijele Hrvatske. Pod vodstvom sindikalnih čelnika, glasnim zviždanjem i razvijenim transparentima pokazali su nezadovoljstvo i zatražili povećanje koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju za 6 posto
Masovni prosvjed prosvjetnih radnika u Zagrebu
 Goran Mehkek / Hanza Media

NOVO 14:24 Čelnik sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon sastanka s predsjednikom Vlade i resornim ministrima rekao je da zasad neće najavljivati štrajk nastavnika i učitelja, te da su prihvatili dijalog s Vladom oko njihovih zahtjeva za većim plaćama u odgoju i obrazovanju.

Nakon prosvjeda koji je na Markovom trgu okupio 1500 učitelja i nastavnika u zahtjevu za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaće, Mihalinec se zajedno s čelnicom Sindikata hrvatskim učitelja (SHU) Sanjom Šprem sastao s Plenkovićem i resornim ministrima.

"Zaključak sastanka je da će se nastaviti dijalog. Sve naše prijedloge proučit će radne skupine u ministarstvima i doći do konkretnih rješenja", izjavio je Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Šprem je izjavila da su ovime sindikati dali priliku i premijeru i Vladi da krenu u izračune i zaključno pokažu koliko je važno obrazovanje u Hrvatskoj.

Čelnici sindikata potvrdili su će Vlada na sastanku, koji bi se trebao održati za desetak dana, 16., 17. ili 18. rujna, iznijeti svoj konačan stav o njihovim zahtjevima.

Mihalinec je objasnio da to znači da 9. rujna, na prvi dan škole, neće biti najave štrajka.

"U trenutku kada smo prihvatili takve razgovore i sastanke, donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk", rekao je.

No dodao je da je ta odluka vrijedi samo do sljedećeg susreta s premijerom, te da će u štrajk ići ukoliko sindikati budu nezadovoljni njegovim rezultatom.

Zagreb, 050919. 
Vlada.
Banski dvori.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je predstavnike sindikata ucitelja nakon prosvjeda na Markovomn trgu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

-----------------------------

12:59 - Predstavnike sindikata Sanju Šprem i Branimira Mihalinca upravo je primio premijer Plenković na sastanak.

Prosvjednici će ih čekati pred Vladom.

Zagreb, 050919. 
Vlada.
Banski dvori.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je predstavnike sindikata ucitelja nakon prosvjeda na Markovomn trgu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

-----------------------------

12:38 - Ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko košta vaša glupost - šalju prosvjednici istu poruku Vladi koju su s Markovog trga slali i na prosvjedu 2014.

- Naši zahtjevi su ispravljanje nepravde koju čini svaka vlada, pogotovo Milanovićeva 2012. Ta nepravda do danas nije ispravljena, poručuje Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata. Dodaje da su zahtjevi za povišicom provedivi. Pita za koga Vlada čuva novac, da li za još propalih poduzeća.

Prosvjednici viču "plaće za život", a jedan od transparenata je "Za školstvo dajete sve, pa čak i sitniš". Javi se, javi se, skandiraju pred Plenkovićevom Vladom.

- Opredjeljenje ove vlade mora biti budućnost, a ne bolja prošlost. Neprihvaćanje naših zahtjeva, predsjedniče Vlade, je vaš poraz - poručuje Mihalinec.

Prosvjednici kreću kucati na vrata Banskih dvora.

Snimila: Mirela Lilek

-----------------------------

12:24 - Tu smo da im kažemo dosta, da se nijedna vlada ne može smatrati uspješna ako ne cijeni obrazovanje. Ne podcjenjujte nas jer bez škole nema života! - poručuju sindikalci s pozornice.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata učitelja, poručuje Vladi kako prosvjetari neće odustati. - Ujedinjeni smo, tražimo rast koeficijenata svim zaposlenicima u školama, i to danas, ovdje. Nije bitno jesam li učiteljica, kuharica, čistačica, svi smo jedno, rekla je Šprem.

Poručuju kako nema reforme bez motiviranog učitelja. - Očekuje li Vlada da će demotivirani učitelji provesti, kako kažu, najveću reformu školstva. Reforma počinje promjenom odnosa prema učiteljima. Dosta nam je, sada je vrijeme za nas - nastavlja govor Šprem.

Snimila: Mirela Lilek

-----------------------------

12:05 Prosvjednici su popunili Markov trg, a puna ih je i Ćirilometodska ulica.

- Promet je zaštopan, dođite, stisnimo se - zovu ih sindikalci s bine postavljene pred Vladom. Dobru atmosferu dižu pjesme s razglasa. Puštaju Rundeka, Majke, Crvenu jabuku, TBF.

Pred Vladom je preko 1500 učitelja plus ostatak oko Markova trga.

FOTOGALERIJA: Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu

-----------------------------

11:35 - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u ranijim razgovorima sa sindikalnim čelnicima prihvatila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem koeficijenata, uoči današnje sjednice Vlade izjavila je da treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata.

- Mislim da treba otvoriti dijalog, argumenti su ti koje treba slušati, ja sam svoj stav jasno komunicirala. Svoju ulogu sada vidim kao ulogu medijatora, u smislu priznavanja argumenata, a s druge strane moramo jasno vidjeti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to - investicija, a ne trošak, kazala je Divjak.

Dodatno je pojasnila da je argument koji je spomenula - zaostajanje koeficijenta složenosti poslova učitelja u odnosu na druge zaposlenike u javnim službama.

Ustvrdila je da to treba razriješiti, jer se radi o nepravdi, te da je dinamika i način ispravljanja te nepravde, pitanje dijaloga i konkretnih zaključaka između sindikata i Vlade

-----------------------------

11:15 - Masovna povorka učitelja iz cijele Hrvatske proteže se u ovom trenutku od Trga bana Jelačića do kraja Gundulićeve ulice. Prosvjed je bučan, čuju se zviždaljke i bubnjevi, a prati ga policija.

"Svi ste vi imali učitelje", "Tko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?", "Sramota!", "Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente", "Može li reforma obrazovanja bez nas?", "Koliko vam vrijedimo", također su neke od poruka prosvjednika koji su se uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.

-----------------------------

11:05 - Ovo nije samo stvar učitelja već i administrativnog osoblja u školama koji su preopterećeni papirologijom. Rasterećenje o kojem se govori je fikcija. Paralelno, učenici dolaze u prljave učionice, uvjeti su strašni. Degradacija je strašna. Osnovnih uvjeta nema, govori učiteljica Terezija Ferić.

Povorka je krenula prema glavnom trgu, Masarykova je zakrčena kolonom prosvjetara.

-----------------------------

11:00 - Profesorica sam engleskog, imam 60 godina i 35 godina staža. Izračunali su mi da će moja mirovina biti 2100 kuna. Je l' to vama normalno - pita nas Dara Aladrović, prosvjetarka iz OŠ Ljudevita Gaja u Lužanima.

Samo iz Brodsko-posavske županije stigla su dva puna autobusa učitelja. Trg Republike Hrvatske pun je prosvjednika. Kolona uskoro kreće prema Vladi.

-----------------------------

Počelo je okupljanje većeg broja prosvjetara pred zgradom HNK od kuda u 11 sati kreće prosvjedna povorka na Trg svetog Marka. Tražit će sastanak s premijerom Plenkovićem od čije Vlade traže povećanje plaća kroz porast koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto.

Na prosvjed stižu učitelji i nastavnici iz cijele Hrvatske. Organizatori, većinski sindikati u obrazovanju, najavljuju dolazak više od 30 autobusa.

- Želimo veće plaće i bolje uvjete rada. Traže od nas da radimo po novim u uvjetima, a uvjeti su nam u školama kao u 19. stoljeću, objašnjava Marija Zlatar, učiteljica s 41 godinom staža iz Koprivničko-križevačke županije, uvjerena kako reforma ne može uspjeti bez ostvarenih preduvjeta.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da će u Banskim dvorima primiti predstavnike sindikata obrazovanja te s njima razgovarati o njihovim zahtjevima i procjeni situacije s plaćama u sektoru obrazovanja.

- Danas očekujemo predstavnike sindikata obrazovanja. Primit ću ih danas u 12, 30 sati pa ćemo s njima razgovarati o njihovim zahtjevima i procjeni situacije s plaćama u sektoru obrazovanje - kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:52