NOVA INFRASTRUKTURA

Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije: ‘Treba završiti autocestu do Siska‘

Ukupna vrijednost je 7,04 milijuna kuna, od čega potpora Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 5,98 milijuna
 Boris Kovacev/Cropix

U cilju povećanja sigurnosti u prometu, na potrebu rekonstrukcije postojeće, odnosno izgradnju nove prometne infrastrukture, ukazao je upravo završen Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije koji je predstavljen u srijedu.

Taj krovni razvojni dokument za razdoblje od narednih deset godina, predstavljen je na završnoj konferenciji projekta, čija je ukupna vrijednost 7,04 milijuna kuna, od čega potpora Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 5,98 milijuna. Iako se Sisačko-moslavačka županija nalazi na strateškim prometnim pravcima, dosad nije bilo takvog dokumenta, što je usporavalo planiranje i ostvarivanje pojedinih prometnih projekata.

Kako je na konferenciji rekao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, kao prioriteti se nameću projekti završetka autoceste A11, Zagreb - Sisak, izgradnja drugog kolosjeka pruge od Zagreba do Siska, te bolje povezivanje prometnicama sa susjednom BiH.

Međutim, kako su napomenuli predstavnici izrađivača studije, taj se dokument nije bavio konkretnim projektima, već predstavlja podlogu i daje smjernice za njihovo definiranje. Do smjernica se došlo metodologijom prikupljanja svih relevantnih podataka, brojenjem prometa, anketama s građanima i drugim aktivnostima. Ciljevi takve metodologije su bili integracija javnog prijevoza, unapređenje upravljanja i organizacije prometne infrastrukture, te ostvarenje prometnog sustava visoke sigurnosti. Pritom je ponovo, nakon dužeg vremena, spomenuto i unapređenje već potpuno zapostavljenog riječnog prometa. Pri izradi masterplana autori su izradili i stratešku procjenu utjecaja na okoliš, pri čemu je konstatirano kako dokument nema značajniji negativni utjecaj na okoliš.

Na pitanje novinara je li masterplan ukazao na nužnost nekih konkretnih infrastrukturnih projekata, iako se njima konkretno nije bavio, odgovorili su kako je zbog sigurnosti nužno poboljšati postojeću prometnu mrežu, te kako se nameće potreba dovršetka autoceste od Zagreba do Siska, ali su napomenuli kako gustoća prometa ne opravdava njen produžetak do granice s BiH. Uz napomenu kako se na području županije premalo koristi javni prijevoz, spomenuli su i opravdanost rekonstrukcije lokalne željezničke pruge od Siska do Petrinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:45