UNIŠTENA REPUTACIJA

Matanićevo priznanje odjeknulo u medijima diljem svijeta, Francuzi nemilosrdni: ‘Znate li što je najšokantnije?‘

Osim u zemljama gdje je Matanić dobro poznato ime, njegov su slučaj počeli pratiti i mediji iz zapadnih država

Dalibor Matanić

 Srđan Vrančić/CROPIX

Nakon što je Dalibor Matanić prošlog tjedna priznao da je seksualno uznemiravao žene i zbog toga se na društvenim mrežama najprije ispričao i izrazio žaljenje zbog toga, a potom s njih nestao, svi vodeći mediji u Hrvatskoj i okolnim zemljama danima prate događanja i čekaju epilog slučaja koji je potresao Hrvatsku, ali i filmski svijet.

Osim u zemljama gdje je Matanić dobro poznato ime, njegov slučaj počeli su pratiti i mediji iz zapadnih država, a prvi među njima bio je AFP čiju su vijest potom prenijeli i drugi.

Između ostalog, AFP navodi da je Matanić u Hrvatskoj poznat kao zagovornik ženskih prava, a u ostatku vijesti prenose njegovu izjavu kao i druge informacije koje su se nakon toga pojavile u drugim medijima.

Osim AFP-a, vijest su prenijeli i Le HuffPost, Liberation, Le Figaro, Le Parisien, Vanity Fair, Yahoo, Barron‘s, ali i brojni drugi, uglavnom s francuskog govornog područja jer je Matanić na festivalu u Cannesu polučio uspjeh sa svojim filmom "Zvizdan".

Francuski mediji pišu da su ova otkrića izazvala ogroman šok u Hrvatskoj jer je spomenuti redatelj u svojim filmovima redovito kritizirao patrijarhalnu kulturu i nasilje nad ženama. U listopadu 2023. čak se, uz pjevačicu Idu Prester, pojavio na naslovnici časopisa Gloria, posvećenoj upravo borbi protiv nasilja nad ženama. Magazin je nakon izbijanja skandala odmah prekinuo svaku suradnju s Matanićem.

“To je strašan šok, predstavljao se kao saveznik žena”, reagirala je i aktivistica za ženska prava, Sanja Sarnavka.

Le Parisien također ističe kako su nasilje i seksualni napadi dugo bili tabu teme na Balkanu, gdje su patrijarhalne vrijednosti i dalje ukorijenjene u mnogim dijelovima regije. No ta pitanja poprimila su sve veću važnost nakon uspona pokreta #MeToo i slučaja u susjednoj Srbiji, gdje je glumica svog bivšeg profesora optužila za silovanje, što je potaknulo tisuće drugih žena da i same ispričaju svoje mučne priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:26