PRVE REAKCIJE

Mate Granić o Ankici Tuđman: ‘Imala je snažnu osobnost, a Franji je bila najsnažnija potpora‘

Mate Granić, bliski suradnik Franje Tuđmana, prisjetio se dana provedenih uz Ankicu Tuđman

Franjo i Ankica Tuđman

 CROPIX

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je noćas u svom domu u Zagrebu u 97. godini života. Pogreb će, kako saznajemo, biti u krugu najuže obitelji. Bit će sahranjena pored supruga Franje Tuđmana.

Mate Granić, bliski suradnik Franje Tuđmana, prisjetio se dana provedenih uz Ankicu Tuđman.

- Ankica Tuđman bila je najsnažnija potpora suprugu Franji i u vrijeme disidentskih dana i tijekom stvaranja moderne hrvatske države kao i tijekom njegove bolesti. Bila mu je snažna ljudska i politička podrška jer je očito i sama imala jaku osobnost. U vrijeme rata Ankica Tuđman dala je svoj doprinos i kroz Zakladu koja je brinula o djeci - rekao nam je prof. dr. Mate Granić, bliski suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana i dugogodišnji ministar vanjskih poslova povodom smrti supruge bivšeg predsjednika RH.

image

Mate Granić

Goran Mehkek/Cropix

Jedan od bliskih suradnika predsjednika Tuđmana bio je i Ivić Pašalić koji se za Jutarnji prisjetio Ankice Tuđman.

- Dok sam bio savjetnik predsjednika za unutarnju politiku i potpredsjednik HDZ-a, vrlo često sam susretao i njegovu suprugu Ankicu. Iz njihovih svakodnevnih odnosa bilo je vidljivo da su jedno drugom izuzetno velika podrška. Naime, gospođa Ankica bila je sudionik i predsjednikova političkog života - rekao nam je Pašalić.

Dr. Franjo Gregurić, bivši premijer, o Ankici Tuđman kaže:

- Gotovo svakog Božića i Nove godine sastajali smo se kod predsjednika. Vrata njihova doma bila su širom otvorena za prijatelje u tim svečanim danima, a sjajna domaćica bila nam je gospođa Ankica. Rekao bih da smo se ugodno osjećali jer na tim je večerama ili ručkovima vladala prava obiteljska atmosfera.

- Gospođa Ankica je bila vrlo privržena predsjedniku, ali nije se miješala u politiku. No pomagala mu je primjerice u korespondenciji s građanima koji su pisma nerijetko slali i na njihovu kućnu adresu. Svako bi pismo otvorila i podvukla ono za što je mislila da je važno da predsjednik zna o problemima na koje upozorava autor pisma - rekla nam je Vesna Škare Ožbolt, bivša šefica za odnose s javnošću u Uredu predsjednika RH.

- Gospođa Ankica Tuđman bila je hrabra i čvrsta žena, izrazito privržena svojoj obitelji. Imala je otvoreno srce i dovoljno mudrosti i spremnosti da prati supruga u njegovom političkom putu. Činjenica je da je dom Tuđmanovih godinama bio žarište društvenog i političkog života cijele države - zaključio je dr. Mislav Herman u ime zagrebačkog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:29