PROJEKT ROBOTAXIJA

Mate Rimac: ‘Da sam na Carićevom mjestu i ja bih bio skeptičan... I uopće nisam sarkastičan‘

‘Dopustite nam da pokažemo projekt Robotaxija kako treba - još ne želimo iz raznih razloga‘, poručio je Rimac
Mate Rimac.
 
 Goran Mehkek/Cropix

Rasprava o novom projektu Mate Rimca, razvoju i uspostavi mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, ne stišava se ni dan nakon što je Nedjeljni Jutarnji o tome objavio veliku priču.

Prvo se o svemu oglasio informatički stručnjak, poznati poduzetnik i suvlasnik IT kompanije DefenseCode, Lucijan Carić, koji je oštro udario po Rimcu. On je tako na svom Facebooku profilu komentirao da je Mate Rimac "muljator i demagog e-Loanovsko-Trumpovskog stila (u kontekstu) tužne banane". Carić dalje tvrdi da neće biti nikakve mreže električnih autonomno vozećih robotaksija 1. siječnja 2024. godine jer Rimac do tada neće proizvesti sustav autonomne vožnje ni električni auto pogodan za taksiranje.

- Na ovo stavljam 10k eura, a Mat-e, ako je faca, neka mi ponudi dobar koeficijent - napisao je Carić na Facebooku. Rimcu je posvetio još par statusa, a na njegove objave reagirali su Gordan Lauc, Nenad Bakić i Saša Cvetojević koji su svi stali u obranu Mate Rimca.

Cvetojević je napisao da "nije poanta u tome vjerujemo ili ne vjerujemo" u Rimčev projekt, "poanta je u tome kako tu nevjericu izražavamo", Bakić je napisao da "hejtere pogoni frustracija i zavist", dok je Lauc dodao da su "nezadovoljstvo i pljuvanje hrvatski nacionalni sport".

Konačno, danas se malo konkretnije oglasio se i sam Mate Rimac. On je prvo u jučerašnjoj objavi tek kratko rekao kako "svjetski novinari" testiraju njegov auto, da je riječ o projektu u koji je uloženo više od 130 milijuna eura i "krv i znoj" 1000 ljudi pa kratko poručio "Hvala svima na 'podršci i lijepim željama. Gušt je vidjeti kako nas svi podržavaju".

U današnjem postu Rimac je bio puno konkretniji i objasnio da je Carić u pravu i da bi i "on sam bio skeptičan" pa objasnio da cijeli projekt nije predstavljen kako je on to zamislio.

Njegov status ispod prenosimo u cijelosti.

- Dan nakon svih napada i rantova (i meni je vec muka od moje face po medijima i fejsu, mogu mislit kako je vama), kad razmislim, Lucijan Carić je u pravu. I uopce nisam sarkastican. Da sam ja na njegovom mjestu bih bio isto tako skeptican i sarkastican. Mozda bih bio nesto pristojniji ali to je stvar osobnog stila.

Takve reakcije su rezultat toga sto nismo mogli pokazati projekt na nacin kako smo mislili i kada smo htjeli - sa svim detaljima i backgroundom, nego je objavljen bez naseg znanja. Uz naravno generalno nepovjerenje prema meni/firmi (opradvano i neopravdano). Ali dobro, nije bitno, na nama je da dokazemo da mozemo isporuciti ono na cemu radimo (koliko god nemoguce zvucalo). Isto tako kroz iducih par mjeseci, mi moramo dokazati da C_Two moze sve ono sto tvrdimo da moze, da je homologiran, da ga svjetski relevantni novinari ocjene i da prvi kupci dobiju isporucen auto.

P.S. Stvarno nemamo nikakve lose namjere, nikad nismo imali a efekt za drzavu/drustvo bi trebao biti ogroman net-positive - iz svake perspektive. Dopustite nam da pokazemo projekt Robotaxija kako treba - jos ne zelimo iz raznih razloga. Siguran sam da ce mnogi biti odusevljeni i da cemo moci odgovoriti na 90+% pitanja.

Hvala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:06