TOMISLAV SOKOL

‘Matić bi Izvješćem o reproduktivnom zdravlju roditeljima nametao norme o tome kako bi trebali odgajati djecu‘

‘Matić je Izvješće vjerojatno sastavio pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj‘, tvrdi Sokol
Tomislav Sokol
 Marko Todorov/Cropix

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu zastupnici danas raspravljaju o Izvješću Predraga Freda Matića (SDP) koje se bavi stanjem u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja u EU.

Tim povodom, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da se Matić u Izvješću sasvim nepotrebno bavi ideologiziranjem i podjelama koje izlaze iz okvira nadležnosti Europske unije.

- Zagovaranjem sadržaja nastavnog programa spolnog odgoja temeljenog na rodnoj ideologiji Matić ne samo da izlazi iz okvira nadležnosti Europske unije već pokušava i docirati državama članicama o tome što bi se u okviru njihovog obrazovnog sustava trebalo podučavati. To je elementarno nepoznavanje europskog prava. Pored toga očitim se ukazuje da bi SDP-ovac roditeljima nametao norme o tome kako bi oni svoju djecu trebali odgajati, a to je suprotno važećim normama konvencijskog prava, kazao je Sokol, a priopćili su iz njegovog ureda.

Europarlamentarac HDZ-a je još jednom istaknuo da je izvješće paušalno, neutemeljeno i pravno netočno.

- Matić je Izvješće vjerojatno sastavio pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj, a da je tome tako proizlazi i iz činjenice da Matić u Izvješću navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Riječ je o definiciji koja nema uporište u niti jednom pravno obvezujućem dokumentu već se isključivo radi o definiciji koju koristi jedan interesni neformalni forum koji se zalaže za promociju pobačaja, tvrdi Sokol.

Sokol naročito zabrinjavajućim smatra stajališta izvjestitelja vezana uz pobačaj i s pobačajem povezanim pitanjima.

- Matić je povrijedio dostojanstvo svih naših zdravstvenih djelatnika kad je u Izvješću kompromitirao njihovo pravo na priziv savjesti. Radi se o institutu koji je zapravo civilizacijski doseg u punom smislu te riječi. Podsjećam na to da je pravo na priziv savjesti zajamčeno hrvatskim zakonima i sadržano je u Zakonu o liječništvu, Zakonu o sestrinstvu, Zakonu o stomatološkoj djelatnosti i Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, navodi Sokol koji i sam predaje kolegij zdravstvenog prava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

- Kao pravnik koji se u svom znanstvenom radu naročito bavi pravom u medicini, ne mogu, a da ne primijetim da SDP-ovac niti jednom riječju u svom Izvješću ne spominje prava začetog, a nerođenog djeteta. Još su i rimski pravnici priznavali prava nerođenom djetetu, a ona se u ovom Izvješću u cijelosti ignoriraju, zaključuje Sokol, a prenose iz njegovog ureda.

Podsjetimo, Sokol je zatražio da se o svim spornim dijelovima Izvješća odvojeno glasuje kako bi građani točno mogli vidjeti tko je od zastupnika u Europskom parlamentu kako glasovao o tekstu ovog spornog Izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:29