POTRAGA NE PRESTAJE

MATIĆ OTKRIO SPOMEN OBILJEŽJE MASOVNIH GROBNICA KOD KOMOGOVINE 'Dok ne doznamo sudbinu svih 1606 nestalih civila i branitelja nema pomirenja niti dobrosusjedskih odnosa'

U Hrvatskoj ima 69 spomen obilježja masovnih grobnica, od čega je trećina na području Sisčako-moslavačke županije
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Pozivam sve hrvatske državljane koji imaju spoznaja o mjestima masovnih grobnica i stradanja civila i branitelja, kao i srbijanske vlasti, koje trebaju otvoriti arhive, da dostave podatke s kojima raspolažu o sudbinu nestalih i mjestu njihova pokopa, kako bi napokon hrvatske majke, djeca, rodbina nestalih, imali gdje zapaliti svijeću i pomoliti se.

Potraga za nestalima najteži je i najvažniji posao, mi od toga posla nikada neće odustati, sve dok ne otkrijemo sudbinu i pokopamo tijela 1.606 civila i branitelja za kojima tragamo, dok oni ne nađu svoj mir u obiteljskim grobnicama. Bez toga neće biti pomirenja niti dobrosusjedskih odnosa, rekao je Predrag Matić, ministar hrvatskih branitelja, otkrivajući 69. spomen obilježje masovnih grobnica u šumi kod Komogovine, između Petrinje i Hrvatske Kostajnice.

Nedaleko od mjesta gdje je otkriven crni obelisk masovne grobnice, četnici su u ljeto 1991. godine pobili pet civila i dvojicu hrvatskih branitelja s područja Gline i Hrvatske Kostajnice. Ubijeni su Antun Kardaš, Petar Pavić, Pero Liković, Nikola Nogić, Zvonko Govorčinović, Petar Nogić i Davor Pavlović.

Izaslanik predsjednice Republike, Ante Deur, istaknuo je kako bi danas ovdje trebali biti mladi, između 16 i 20 godina, da čuju i nauče što se događalo 1991. godine, da to nisu bili tamo neki događaji iz 90-ih, nego krvavi rat.

- Ako ističemo da je Domovinski rat temelje hrvatske države, onda su hrvatski branitelji temeljni kamen koji to drži. Mladi o tome trebaju učiti, mi im o tome moramo govoriti baš na ovakvim mjestima, jer se za 20 godina neće znati ništa, rekao je Ante Deur.

U Hrvatskoj ima 69 spomen obilježja masovnih grobnica, od čega je trećina na području Sisčako-moslavačke županije. Najnovije su otkrili ministar branitelja Predrag Matić i Pavao Kardaš, sin na ovom mjestu ubijenog Ante Kardaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:19