SPRIJEČITI TRAGEDIJU

Matić traži preventivne preglede stambenih objekata obuhvaćenih obnovom nakon Domovinskog rata

Velik broj poslijeratno obnovljenih stambenih jedinica u ostatku RH potencijalno je rizičan i smrtno opasan
Predrag Fred Matić
 
 Srdjan Vrancic/CROPIX

Zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić obratio se predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, svim hrvatskim županima i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću te predsjednicima Klubova zastupnika u Hrvatskom saboru povodom teme poslijeratne obnove Banovine koja je u fokus javnosti došla nakon razornog potresa u Petrinji. Matić predlaže organiziranje preventivnih pregleda svih stambenih objekata u Hrvatskoj obuhvaćenih obnovom nakon Domovinskog rata.

Njegovo pisano obraćanje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- S velikim interesom i zebnjom pratim događaje u vezi katastrofalnog potresa u Banovini te sam ogorčen činjenicom da je velik dio ljudskih i materijalnih gubitaka vezan uz poslijeratnu obnovu. Stoga, kao zastupnik u Europskom parlamentu i vukovarski branitelj, želim vas podsjetiti da i u drugim dijelovima Hrvatske postoji velik broj stambenih objekata obuhvaćenih obnovom nakon Domovinskog rata.

Igrom slučaja našao sam se u prilici svjedočiti urušavanju kuća u Majskim Poljanama čime je s lica zemlje zauvijek izbrisana imovina mnogih obitelji. Nakon razgovora s građanima i građankama iz potresom pogođenih područja, strukom i ljudima iz ostalih dijelova Hrvatske, smatram kako je važno staviti naglasak na prevenciju ponavljanja crnog scenarija kojemu smo nedavno svjedočili. Podsjećam, nakon rata je obnovljeno 158.000 kuća i stanova u više hrvatskih krajeva. Poučeni primjerima i negativnim iskustvom s netom pogođenog područja, dolazimo do poražavajuće računice kako je velik broj poslijeratno obnovljenih stambenih jedinica u ostatku Republike Hrvatske potencijalno rizičan i smrtno opasan dok u njima i dalje žive naši građani. Na primjeru nedavne katastrofe mogli smo uvidjeti kako poslijeratna obnova nije nužno pratila najbolje standarde struke te takve stambene jedinice potencijalno ne mogu podnijeti znatniju seizmičku aktivnost.

Područje Republike Hrvatske nalazi se na tektonski vrlo aktivnom području čiju aktivnost dokazuju mnogi potresi zabilježeni kroz povijest. Pod pretpostavkom da se na cijelom ratom razorenom području Hrvatske provela ili započela obnova, to bi značilo da 54% teritorija države, prema najpesimističnijim prognozama, dobar dio njih nema primjerenu čvrstu protupotresnu konstrukciju. I zabrinjavajući je to podatak. Zgrade u seizmički aktivnim područjima moraju biti dizajnirane i izgrađene da izdrže snažna podrhtavanja tla, a za izbjegavanje većih oštećenja najbitniji su količina i kvaliteta materijala koji se koristi kod gradnje objekta.

Stoga, ovim dopisom apeliram na vas, odgovorne ljude i institucije, da u okvirima svojih ovlasti i nadležnosti omogućite svim građanima Republike Hrvatske, kojima je dom obnovljen nakon Domovinskog rata, stručne preglede svih stambenih prostora u svrhu prevencije crnog scenarija poput onog u dijelu Sisačko-moslavačke županije. Bitno je izvršiti preventivne preglede i poduzeti mjere sanacije i statičkog osiguranja svih objekata u županijama, gradovima i općinama u kojima je proveden postupak obnove.

Iskreno se nadam i vjerujem da nije cjelokupna obnova ratom zahvaćenog područja bila loše provedena te da će nam nedavni tužni događaji, žrtve i stradanja Banovine biti dobra poruka i pouka. Također, onima kojima je obnovljeni objekt klasificiran kao rizičan u slučaju potresa, država bi morala programima obnove i oporavka osigurati učvršćivanje protupotresne konstrukcije. Svjestan sam da je ovo težak i opsežan posao, ali moramo prevenirati i maksimalno umanjiti sve moguće negativne posljedice jer uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Na kraju, pozivam nadležne da provedu projekt obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji pazeći na konstruktivne protupotresne elemente uz konstantne provjere izgradnje u svim njezinim fazama. Iako je materijalna šteta ogromna, gubitak ljudskih života je neprocjenjiv. Samo pravovremenom i odgovornom reakcijom možemo se pripremiti za sve moguće nedaće koje stoje pred nama - napisao je Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:45