SUTRA GLASANJE

Matić zbog rezolucije o pobačaju tjednima prima prijeteće poruke: ‘Vas treba ubiti, zapaliti, zaklati‘

"Matićeva rezolucija" dokument je naziva "Situacija seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u okviru ženskog zdravlja"
Predrag Matić
 Davor Pongracic/Cropix

U posljednjih nekoliko tjedana dobio sam nekoliko stotina prijetećih poruka, možda ih je i tisuću bilo, no ništa me nije pokolebalo, idem dalje i jedva čekam sutrašnje glasanje o rezoluciji koju sam pripremio za Europski parlament.

Riječi su to Predraga Matića Freda, SDP-ova eurozastupnika i člana Odbora za rodnu ravnopravnost i ženska prava, koji je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako ga redom napadaju desničari, i to iz cijele Europe, koji, kako kaže, uopće nisu pročitali dokument na koji se pozivaju, ali ih to ne sprječava da uoči zasjedanja Europskoga parlamenta šire laži i agresiju.

- Nažalost, tipično je to ponašanje za današnje desničare, ponajprije one iz zemalja bivšeg istočnog bloka, jer oni su najzadrtiji, pri čemu Hrvati nimalo ne zaostaju za, primjerice, Mađarima ili Poljacima - objašnjava negdašnji ministar hrvatskih branitelja za Slobodnu Dalmaciju.

"Matićeva rezolucija" dokument je naziva "Situacija seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u okviru ženskog zdravlja" kojim se, među ostalim, traži da sve članice Europske unije poštuju pravo žene na legalan pobačaj.

Dokument će se u četvrtak naći pred zastupnicima u Bruxellesu i dok je sve donedavno izgledalo da će rezolucija sigurno biti usvojena, pritisak Katoličke crkve i konzervativnih lobija učinio je svoje te dramatično promijenio stanje na terenu.

- Priznajem da sam praktički sve do jučer bio veliki optimist glede usvajanja rezolucije, mislio sam da će lako proći, dok sam sada znatno skeptičniji. Ipak, i dalje sam umjereni optimist, iako su pritisci, koje predvodi Katolička crkva, poprimili nevjerojatnu dimenziju - tvrdi Matić.

Njegov optimizam temeljio se na činjenici da je 11. svibnja Odbor za rodnu ravnopravnost i prava žena praktično aklamacijom podržao rezoluciju pri čemu su je, uz predstavnike ljevice, odobrili i gotovo svi članovi iz redova Partije europskih pučana (EPP), u kojoj se nalazi i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Protiv je bio tek Mađar Gyorgyi Holveny, dok je suzdržana bila Litavka Rasa Juknevičienė.

- O tome vam ja pričam, o naprednoj i nazadnoj Europi, o Europi dvadeset i prvog stoljeća i Europi sedamnaestog stoljeća kojoj, nažalost, zahvaljujući HDZ-u, i Hrvatska pripada - napominje Matić.

Dodaje kako na hodnicima europskoga parlamenta jedva čeka sresti HDZ-ova eurozastupnika Karla Resslera. No, prije nego vam kažemo zbog čega se Matić veseli tom susretu, podastrijet ćemo vam Resslerovu izjavu nedavno danu Jutarnjem listu u kojoj objašnjava zašto će HDZ-ovci biti protiv rezolucije.

"Unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja cilj je koji svi dijelimo, ali neću podržati ideologizirano, pretenciozno i pravno neutemeljeno Izvješće, koje zadire u nadležnost država članica. Izvješće izjednačuje jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća Europe, a to je prigovor savjesti, odnosno pravo da pojedinac ne bude prisiljen sudjelovati u postupku koji zbog svojih dubokih uvjerenja smatra neprihvatljivim, s uskraćivanjem medicinske skrbi. Izvješće je jednostrano i u pitanju pobačaja, ne uvažavajući svu tragediju i složenost situacije u kojoj majka odlučuje o životu svojeg nerođenog djeteta. Svaka država članica ima pravo samostalno urediti ova pitanja i ne treba nikoga tko će joj iz Bruxellesa ideološki soliti pamet", kazao je Ressler.

Predrag Matić odgovara u svom stilu, a to znači bez dlake na jeziku:

- Mislio sam da je taj Ressler normalan momak.

A jedva ga čeka sresti...

- Da mu u lice kažem da je lažov! I da poruči svom šefu Andreju Plenkoviću je li to taj njegov novi HDZ o kojem toliko priča.

Matić ponavlja kako nitko od njegovih kritičara rezoluciju nije ni pročitao. To se, veli, vidi iz gluposti koje valjaju. Oni pak koji jesu još su gori jer "svjesno obmanjuju i lažu".

- Pod broj jedan, ova rezoluzcija nije obvezujuća, ona nikoga na ništa ne tjera. Ona je tek stav da želimo modernu Europu, a svatko tko je protiv nje neprijatelj je i takve Europe. Pod broj dva, odmah na početku rezolucije jasno se navodi kako svaka država pitanje zdravstva zadržava pod okriljem vlastitog zakonodavstva. I pod broj tri, nitko ne zagovara ukidanje prava na prigovor savjesti, nego želimo ženama omogućiti da abortus legalno izvedu u bilo kojoj bolnici. Dakle, ako imamo, na primjer, četiri liječnika s prigovorom savjesti, onda želimo da bude i jedan koji će abortus bez prigovora obaviti, a ne da isti ti liječnici s prigovorom savjesti ženama po dolasku u bolnicu daju vizitke i privatno, po masnim cijenama, obavljaju abortuse - govori Matić, piše Slobodna Dalmacija.

Čini se, međutim, da ga suprotna strana ne čuje. Čelnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), kardinal Jean-Claude Hollerich, rekao je tako prošli tjedan kako bi "članovi Europskog parlamenta učinili veliki propust prihvaćanjem izvješća Predraga Freda Matića kojim se pobačaj želi proglasiti ljudskim pravom", dok je slovački parlament prošli tjedan usvojio rezoluciju kojom se unaprijed odbacuje izvješće Europskog parlamenta, i to uz zaključak kako su "pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država članica EU-a".

"Matićeva rezolucija" prva je inače u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja nakon što je 2013. godine propao sličan pokušaj koji je predvodila portugalska europarlamentarka Edita Estrela.

- Upetljali su se Crkva i lažljivi konzervativci. Oni su pustili u optjecaj laž da ćemo natjerati države da zabrane abortus, a naš je cilj tek zdravlje i sigurnost žena - napominje Matić.

Licemjeri mu idu na jetru. Posebice oni koji mu pišu.

- Ovako mi pišu: Mi smo čista ljubav, naše poslanje je da promoviramo život... A onda nastavljaju: Vas treba ubiti, zapaliti, zaklati... Eto, tako vam danas razmišljaju veliki promotori kršćanstva i Božje ljubavi - prepričava osobna iskustva Matić.

Unatoč svemu, ne odustaje. Ako rezolucija i ne prođe, a on još uvijek misli da nije sve izgubljeno, uvjeren je kako će prava poruka biti poslana.

- Čim sam se prihvatio ovoga posla, znao sam da će biti puno polemika. No, ne bojim se nikoga. Ako sam izdržao šatoraše, mogu i ovo. Ja naprosto želim da moje dijete bude poput djeteta u Danskoj ili Švedskoj, da bude Europljanin budućnosti u kojoj će svi imati jednaka prava i šanse i u kojoj nitko ženama neće određivati što će činiti u vezi abortusa, želim da to bude isključivo njihova odluka te da prije toga dobiju svu moguću edukaciju. Nije mi jasno kako to nekome može smetati - zaključuje Matić.

A smeta, recimo, i Svjetskom savezu mladih Hrvatska.

Zajednica je to, kako sami za sebe kažu, prijatelja koji se u vlastitom životu trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. I koji će danas u Zagrebu govoriti o "Matićevoj rezoluciji". A pokazat će, najavljuju, i potpise više od 90 predstavnika akademske zajednice i organizacija civilnoga društva koji traže odbijanje rezolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:13