INTERVJU: PREDRAG MATIĆ

MATIĆ ZGROŽEN KOLINDOM 'Skandal je da predsjednica dolazi u šator gdje se ruši jedan ministar!'

Zastrašujuće je što su prosvjednici s obje strane željeli fizički obračun na Savskoj - kaže ministar
 Darko Tomaš/CROPIX

Prosvjed branitelja u Savskoj 66 protiv ministra branitelja Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika traje već 130 dana. Protiv branitelja iz šatora prošle je subote organiziran antiprosvjed koji je završio s nekoliko privedenih osoba, a bilo bi i ozbiljnog fizičkog sukoba da policija između branitelja i građana nije napravila kordon. Ministar Matić dan ranije pozivao je i jednu i drugu stranu da se suzdrži od nasilja. U razgovoru za Jutarnji, Matić komentira spomenuta događaja, ali i prve poteze predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je posjetila branitelje u šatoru i pozvala ih na Pantovčak.

U subotu je održan antiprosvjed protiv prosvjednika - branitelja u Savskoj, i unatoč apelima vas kao ministra branitelja da sve prođe u okviru demokratskih standarda, ipak je gotovo došlo do fizičkih obračuna. Jeste li očekivali da bi situacija mogla biti napeta i smatrate li da je policija dobro postupila?

- Ne, ni u najcrnjim slutnjama nisam mogao očekivati da ćemo gledati scene na rubu sukoba. Ovdje bih svakako želio pohvaliti rad i ponašanje policije jer je pitanje kako bi sve završilo da kordon nije bio postavljen između prosvjednika i antiprosvjednika i da policija nije svladala pojedince koji su pokušavali isprovocirati sukob. Sve ono što se dogodilo u subotu govori kako u Hrvatskoj još nije razvijena kultura mirnih, racionalnih i politički jasnih prosvjeda. U istom je trenutku i žalosno i zastrašujuće kako su pojedinci i s jedne i s druge strane pokušali subotnji prosvjed iskoristiti za fizički obračun.

I sami ste hrvatski branitelj. Kako se osjećate kad vidite da branitelje danas policija mora štititi od građana jer smatraju da prosvjednici iz Savske ne priznaju legalnu državu?

- Kao hrvatski građanin, a potom i kao hrvatski branitelj koji se borio za mirnu, sigurnu i slobodnu Hrvatsku, žalostan sam i ozbiljno zabrinut kad vidim da policija mora održavati javni red i mir između dviju skupina građana. To je problem koji može smiriti samo odgovorna politika koja poziva na poštivanje zakonskih normi, na toleranciju i dijalog.

Iz šatora su stigle i optužbe da iza antiprosvjeda stoje SDP i Vlada odnosno i vi osobno?

- Ja sigurno nemam nikakve veze s antiprosvjedom, a uvjeren sam da nema ni premijer Milanović.

Mislite li da bi branitelje koji su pred Ministarstvom već 130 dana policija trebala ukloniti? Jeste li o uklanjanju šatora možda razgovarali s premijerom Milanovićem i ministrom Rankom Ostojićem?

- Uopće ne želim spekulirati što bi policija trebala napraviti s prosvjednicima i šatorom ispred Ministarstva. Zna se u čijoj je nadležnosti kontrola i nadzor javnih okupljanja. Ako policija u ova četiri mjeseca nije postupala prema prosvjednicima, onda sigurno postoji opravdan razlog.

Smatrate li da je braniteljima dozvoljeno ono što se ne bi dozvolilo običnim građanima? Da recimo neki obični građanin podigne šator ispred neke javne institucije, mislite li da ga policija ne bi odmah uklonila?

- Ako jedna društvena kategorija, i pritom uopće nije bitno je li braniteljska, kulturnjačka, sportska ili pankerska, već četiri mjeseca nesmetano uzurpira javnu gradsku povšinu, postavlja šator, navlači drva, loži vatru, zaustavlja promet, pali vatromet, prekida sjednicu Sabora i još od institucije protiv koje prosvjeduje dobiva struju i toalete, onda zaista nema sumnje da se radi o vrlo posebnoj skupini. Zanimljivo je, međutim, što takve ideje i oblici prosvjeda ne dolaze ni od jedne druge skupine, nego samo od određenih braniteljskih skupina.

Kako komentirate posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović šatoru. Je li taj njezin potez u skladu sa zajedništvom na koje poziva?

- Taj posjet, prije svega, nije u duhu funkcije koju gospođa Grabar Kitarović obnaša. Meni je politički skandalozno da predsjednik države, dakle najviša funkcija u državi, dolazi u šator kojim se ruši čelnik jedne od institucija te države - u ovom slučaju, ministar branitelja, i pritom uopće ne misli doći pitati tog istog ministra o čemu se tu radi i ima li ikakve osnove za taj prosvjed. Jedno je zaobilaziti ministra u kampanji, ali sasvim je druga stvar to činiti s pozicije predsjednika države. Time odmah, nažalost, vidite i koliko je predsjednici stalo do zajedništva o kojemu je govorila prilikom inauguracije.

Kako tumačite to što predsjednica stalno poziva na zajedništvo, a prvo je otišla u šator koji je nelagalan i iz kojeg evidentno izlaze poruke podjele?

- Dva su moguća odgovora - ili predsjednica podjele razumijeva kao zajedništvo ili joj djela ne prate riječi.

‘Ante Deur jako je čudan izbor’





Predsjednica je pozvala branitelje iz šatora na Pantovčak. Očekujete li da će ih nagovoriti da prekinu prosvjed i mislite li da ona to uopće želi?

- Iskreno govoreći, ništa ne očekujem od tog susreta. Iz dosadašnjeg predsjedničina odnosa prema prosvjednicima mislim da je ishod razgovora unaprijed poznat.

Jednog od kolovođa prosvjeda Antu Deura predsjednica je imenovala savjetnikom za branitelje. Mislite li da je to dobro ili ipak šalje lošu poruku?

- Ne bih htio posebno komentirati sastav predsjedničina kabineta. Mogu samo načelno reći da je meni vrlo čudno i nezamislivo da osoba koja mjesecima vodi nelegalan prosvjed protiv jedne institucije države postaje savjetnik drugoj instituciji države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:29