ČETVRTO IZDANJE

Matica hrvatska objavila knjigu Siniše Glavaševića 'Priče iz Vukovara'

 Matko Biljak/ Slobodna Dalmacija / Matko Biljak/ Slobodna Dalmacija

Četvrto izdanje knjige novinara Hrvatskog radija, Siniše Glavaševića, „Priče iz Vukovara“, ubijenog na Ovčari u studenom 1991., objavila je Matica hrvatska, u prigodi sjećanja na obljetnicu vukovarske tragedije i zločina počinjenih u velikosrpskoj agresiji na početku Domovinskog rata.

Akademik Pavao Pavličić u pogovoru knjige ističe kako je Glavašević činio ono što bi svaki pisac i inače morao činiti - "on je za svoje tekstove jamčio životom".

„Ne samo zato što je dobro znao da će ga oni o čijoj je agresiji izvještavao, smjesta ubiti ako ga se domognu (kao što su ga i ubili), nego i iz drugih, važnijih razloga“, piše Pavličić i dodaje kako je Glavašević u isto vrijeme bio - i pisac i novinar.

Kao pisac nastojao je ono što mu se tih dana događalo u ratnom Vukovaru, sažeti u priče, u općenitije, literarno iskustvo. Tako je teme vlastitih priča, njihove poante, njihovu vrijednost, plaćao onim životom kakav je živio u Vukovaru jeseni 91.", ističe Pavličić.

Ocjenjuje da je Glavašević svaku vukovarsku priču pripovijedao kao da mu je posljednja, jer svaka je doista mogla biti posljednja. Zato je u svaku od njih ulagao svu svoju snagu, govorio je istinito, s punim ulogom, naglasio je.

Glavašević je u nekom smislu bio utjelovljenje čovjeka u ratu, bio je alegorija čovjeka koji se nosi s vlastitom sudbinom, koji toj sudbini uzvraća sredstvima koja mu stoje na raspolaganju – običnom ljudskom ljubavlju za obične ljude, ljudske stvari, rekao je Pavličić.

Knjiga „Priče iz Vukovara“ (118 str.) ilustrirana je fotografijama, a sastavljena je od 24 priče i 8 ratnih izvješća – Riječ prva, Priča o Mariji, Priča o gradu, Priča o ljubavi, Priča o vremenu, Priča o neprijateljima, Priča za roditelje, Priča o traženju, Priča o ratu, Priča o ratniku, Priča o djetinjstvu, Priča o porodici, Priča o velikim i malim ljudima, Priča o pjesnicima, Priča o vagabundima, Priča o svemiru, Priča o zagrljaju, Priča o igri, Priča za tebe, Priča o životu, Priča o priči, Prepričana priča, Priča o dobru i zlu te Priča o moru.

U ratnim izvješćima su – Otvoreno pismo, Vukovar krvari, Obruč oko Vukovara se steže, Hrvatska obrana teško izdržava, U Vukovaru više nema ulica, trgova i kuća, Iz vukovarskih ruševina, Grada više nema i Avetinski prizori nižu se do beskraja.

Na kraju knjige objavljen je i Zapis o pričama iz Vukovara Mladena Kušeca, Rađanje legende Pavla Pavličića i bilješka o autoru.

Hrvatski novinar, publicist i prozaik Siniša Glavašević rođen je 4. studenoga 1960. u Vukovaru. Na Hrvatskom radiju – Radio Vukovaru bio je najprije spiker, a kasnije urednik i ratni izvjestitelj. Ubili su ga pripadnici srpskih paravojnih postrojba prilikom okupacije Vukovara u studenom 1991.. Početkom 1997. njegovo je tijelo eshumirano iz masovne grobnice na Ovčari.

Pokopan je u Zagrebu 14. ožujka 1997. na Mirogoju. Smatra se simbolom hrvatskog ratnog novinarstva te jednim od heroja Domovinskog rata, za što je posmrtno odlikovan 2011. godine. Ove njegove lirske priče jedini su njegovi sačuvani literarni pokušaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:22