JAVNE SLUŽBE

Matica hrvatskih sindikata: Odluka Vrhovnog suda o povećanju osnovica je ‘optimistična crta‘

Pilot-tužbe podnesene su zbog neisplate osnovice uvećane za šest posto u 2016.
Vilim Ribić
 Goran Mehkek/Cropix

Matica hrvatskih sindikata javnih službi pozdravila je u nedjelju odluku Vrhovnog suda RH u sporu o povećanju osnovice plaća prema sporazumu Vlade i sindikata javnih službi iz 2009. godine.

Vrhovni sud ovih je dana objavio presudu u slučaju prava na povećanje osnovice za šest posto za 2016. za javne službenike prema Sporazumu iz 2009. godine, odluka Suda ovaj je put bila u korist radnika, što je, u stanju u kojem se nalazi hrvatsko pravosuđe, ipak „optimistična crta“, poručili su iz Matice.

Vrhovni je sud, pišu mediji, odbacio zahtjev za revizijom presude Županijskog suda koji je presudio u korist zaposlenice Geološkog instituta koja je tužila tu ustanovu zbog neisplate uvećane osnovice plaće prema sporazumu iz 2006. To znači, pišu mediji, da državi prijeti val tužbi zaposlenika javnog sektora koje bi proračun mogle stajati i više od dvije milijarde kuna ako se Vlada ne dogovori sa sindikatima koji su već podnosili pilot-tužbe i redom su sve išle u njihovu korist.

Pilot-tužbe podnesene su zbog neisplate osnovice uvećane za šest posto u 2016., a radi se o obvezi koju je država potpisala 2006. u mandatu Vlade Ive Sanadera.

„Dok Vrhovni sud otvara nadu da je pravno postupanje i pravda za radne ljude, ipak na kraju,(…) moguća, Vlada zatvara perspektive odgovornog i iskrenog postupanja prema vlastitim građanima“, kažu iz Matice.

Tvrde da još od 2016. Vlada pokušava izigrati dvjestotinjak tisuća ljudi i sindikate koji ih zastupaju, te da bi „u svakom pogledu štetni napor u ozbiljnoj državi“ otvorio pitanje odgovornosti za sve koji nisu bili sposobni procijeniti što je korisno, a što je štetno.

Iz Matice se pitaju kako Vlada može očekivati da građani neće varati državu, ako ona vara njih?

„Vladin postupak je pravi debakl u višestrukom smislu“, tvrdi Matica i proziva Vladu da je stvorila nepotrebne sudske troškove proračunu, opteretila sudove tužbama, doživjela političku i moralnu kompromitaciju, razvila nepovjerenje u odnosu sa socijalnim partnerima.

Zašto se to dogodilo, tko ih je savjetovao, pita se Matica, i dodaje kako ne vjeruje da je premijer bio izravno uključen u to pitanje, „pa je na njemu potražiti odgovorne za ovaj društveni fijasko i ispričati se svim svojim zaposlenicima“.

Očito se radi o nekompetentnosti u ministarstvima i Državnom odvjetništvu, zaključuje Matica u priopćenju svog predsjednika i potpredsjednice Vilima Ribića i Sanje Šprem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:49