MARIJA SELAK RASPUDIĆ

‘Matićeva uporedba abortusa s klanjem pileta ili svinjčeta je monstruozna, govori sve o našem ‘slavljeniku‘‘

Upravo su savjesni građani koji se preispituju noćna mora svake vlasti jer pokazuju da je ima tko svrgnuti, ističe Mostova zastupnica
Marija Selak Raspudić
 Damjan Tadic/Cropix

Europarlamentarac Fred Matić čiju je rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena usvojio Europski parlament, u emisiji Točka na tjedan N1 televizije komentirao je priziv savjesti i kazao kako se netko tko ne može napraviti pobačaj ne bi trebao baviti medicinom.

- Ne možeš biti mesar ako nisi u stanju zaklati pile ili svinjče, ne možeš. Ali to ostavljamo. Javna ustanova mora osigurati medicinsku uslugu svojim građanima koji to dobrano plaćaju. Ako, primjerice, bolnica u Našicama ima 4 ginekologa koji imaju priziv savjesti, onda treba biti i 5. koji nema. Ovi ne trebaju dobiti otkaz - kazao je Matić za N1, što je razljutilo Mostovu zastupnicu Mariju Selak Raspudić, koja je na Facebooku objavila svoju reakciju:

Pod naslovom 'Je li abortiranje nerođenog djeteta isto što i klanje pileta?' komentirala je Matićevu usporedbu nazvavši je 'monstruoznom'.

- Svesti liječnike na mesare, a pobačaj nerođenog djeteta na klanje pileta ili svinjčeta govori sve o našem 'slavljeniku' i osjetljivosti njegovih moralnih načela - kazala je Raspudić Selak i napomenula kako je već ranije točno navela koji pasusi navedene Matićeve rezolucije idu prema dokidanju priziva savjesti u pogledu važnosti tog prava. Zatim je kazala kako s obzirom na kakofoniju prisutnu u javnom prostoru želi istaknuti sljedeće:

'1)Kada govorimo o liječničkom prizivu savjesti, za mene to nije pitanje „direktive“ – što ja smatram da liječnici trebaju učiniti, nego „tolerancije“ – imam li ja razumijevanja za ono što oni žele, odnosno ne žele učiniti. Prema dostupnim istraživanjima, u Hrvatskoj se u slučaju pobačaja oko 57 % liječnika poziva na priziv savjesti. Budući da je pravo na pobačaj legalno, na državi je da osigura da on bude dostupan u svim institucijama, ali isto tako da, sukladno Zakonu o liječništvu, omogući liječnicima koji ne žele sudjelovati u pobačaju da imaju pravo na priziv savjesti. I to je moguće učiniti, pitanje je samo ima li za to dovoljno političke i društvene volje.

2)Teza koju besprizornom metaforom promovira Fred Matić, a u pristojnijoj verziji se za nju zalaže politička platforma Možemo, koja se u svom programu eksplicitno zalaže za ukidanje priziva savjesti, i praktično je pogubna za Hrvatsku. Različita istraživanja ukazuju na različite brojke, ali sva su suglasna u tome da patimo ne samo od ozbiljnog deficita liječnika, nego i od pomanjkanja ginekoloških timova. Kada bismo u takvoj situaciji onemogućili sve one koji ne žele obavljati pobačaj da koriste priziv savjesti pitanje je tko bi nam uopće ostao da porađa djecu i liječi bolesti reproduktivnog sustava?

3)Čak da se i liječnici moraju odlučiti što (ne)žele raditi prije izbora specijalizacije, za pretpostaviti je da će dio njih, u direktnom kontaktu s novim životom, promijeniti svoje mišljenje. Možemo li si priuštiti da ih zbog toga „torpediramo“ u mirovinu ili, vjerojatnije, u neku bogatu europsku zemlju koja će im za pristojniju plaću omogućiti da rade u skladu sa svojim uvjerenjima?

4)Tokom cijele ove godine moj je fokus bio na egzistencijalnim problemima građana. To je poznato svima koji su pratili moj rad. U tom smislu smatram da je štetno potencirati ideološke teme kada imamo prečih problema. No isto tako, jednom kada se one pojave, što je sada slučaj zbog izglasavanja „Matićeve“ Rezolucije, od njih ne treba bježati. Kao što sam više puta javno istaknula, politički se ne zalažem za dokidanje prava na pobačaj. Bez daljnjeg ulaženja u elaboraciju na ovom mjestu, ne mislim da bi on trenutno bio rješenje. Ali se snažno zalažem za afirmaciju života, omogućavanje i njegovanje prava na priziv savjesti, slobode vjeroispovijesti i svih ostalih ljudskih prava koji su nam omogućili raskid s totalitarizmom, odnosno borbu za demokratsko društvo koja nikada ne prestaje', istaknula je Mostova zastupnica na Facebooku i istaknula kako ne treba zaboraviti da politika često teži tome da bude totalitarna, zbog čega je savjest iznimno važna.

- Upravo su savjesni građani, liječnici koji u prvi plan stavljaju etičnost svoje prakse, ljekarnici kojima je profit manje važan od njihovih uvjerenja, novinari koji odbijaju reklamirati koruptivnu vlast, ili mesari koji pokvareno meso ne žele pretvoriti u ćevape, dakle građani koji se preispituju, noćna mora svake vlasti jer joj pokazuju da je, u slučaju da zastrani, ima tko svrgnuti - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 21:15