OSVOJIO 79,89%

Matija Posavec nakon afere i ostavke pomeo konkrenciju na izborima za župana: ‘Nisam očekivao takav postotak‘

Reformistica Sandra Herman 2.093 glasa ili 7,98 posto, Fokusov Darko Zver osvojio je svega dva glasa manje, točnije 2.091, što je 7,97 posto

Na biračkom mjestu

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Baš kao što se i očekivalo, Matija Posavec osvojio je još jedan mandat međimurskog župana. Posavec je, prema prvim neslužbenim rezultatima, s gotovo 80 posto glasova (79,89%) pomeo konkurenciju.

Međimurci, očito je, nisu zamjerili političaru aferu trgovanja utjecajem, koja ga je prije dva mjeseca i koštala pozicije.

Nakon što je bio uhićen zbog sumnje u primanje mita, što je odmah po uhićenju i priznao, a kasnije ustvrdio da je predanih mu 10.000 kuna bilo namijenjeno potpori njegove liste na lokalnim izborima, Posavec je dao ostavku na mjesto međimurskog župana. Kad su, nakon nešto više od mjesec dana kasnije, raspisani izvanredni izbori za župana Međimurske županije, dvojilo se hoće li Posavec ući u utrku za još jedan mandat.

Kandidirao se i premoćno pobijedio.

Mrtva se trka, s manje od osam posto glasova, vodila između kandidatkinje Reformista Sandre Herman, koju je podržao i SDP, i Darka Zvera, dok je Mladen Novak, nezavisni kandidat osvojio manje od tri posto glasova.

Konkretno, Reformistica Sandra Herman osvojila je 2.093 glasa ili 7,98 posto, Fokusov Zver osvojio je svega dva glasa manje, točnije 2.091, što je 7,97 posto.

HDZ nije imao svog kandidata na izborima.

Što se protukandidata tiče, Sandra Herman imala je, kažu u Međimurju, slabe šanse jer bi, smatra se, preko nje, predsjednik Reformista Radimir Čačić „zagospodario Međimurjem“, a nakon što je proljetos izgubio poziciju župana Varaždinske županije.

Za Mladena Novaka se kalkuliralo da bi baš njemu Matija Posavec mogao dati svoju podršku ako se sam neće kandidirati, a koga će poduprijeti Posavec, znalo se, taj će dobiti mjesto župana. Darko Zver i Fokus, kao najnoviji su akteri na međimurskoj političkoj sceni, s osam posto glasova, u ovoj konstelaciji snaga, zapravo dobro prošli.

Posavec: 'Nisam očekivao takav postotak'

Nakon objave rezultata, Posavec je rekao da nije očekivao takav postotak.

„Vjerujem da otkako je hrvatske države, na regionalnoj razini nigdje nikad nije bio ovakav rezultat. Međutim, ovo nije moja pobjeda, ovo je pobjeda građana Međimurja. Ovo je pobjeda svih onih koji su od prvog dana pa proteklih više od dva mjeseca vjerovali u mene”, izjavio je Posavec. Dodao je kako se kandidirao upravo zbog građana i njihove podrške.

Ocijenio je kako je kampanja bila prljava, ali da oni koji su se bavili takvim kampanja u Međimurju nikad nisu dobro prolazili.

„To se vidi očito na boljim očekivanjima mojih protukandidata koji su se služili takvim stvarima, ali nema nikakve zamjerke, sve je to dio političkog folklora i nastavljamo dalje s radom”, poručio je Posavec.

Na primjedbu da ga očekuje pravni postupak, Posavec je odgovorio kako je tu još uvijek sumnja, a ne krivnja.

„Puno je bilo špekulacija, puno kalkulacija, a ono što je u ovome trenutku službeno je da se ja za nešto sumnjičim. Dokazi, konkretne stvari i u konačnici što će biti od svega toga, bit će poznato kad bude gotova istraga”, istaknuo je Matija Posavec. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:30