KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA

Matijević kritizira gradsku vlast: Šutjeli ste oko sudbine jednog od posljednjih simbola grada

Ističe da nije problem samo škver u kojem se ugasila proizvodnja, već da radništvo danas čine i prosvjetni radnici, te medicinske sestre kojih nedostaje u splitskom KBC- u

Davor Matijević, SDP-ov kanidat za gradonačelnika Splita

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Davor Matijević prozvao je u nedjelju splitsku gradsku vlast zbog šutnje o sudbini Brodosplita, "jednog od posljednjih simbola grada", čiji su radnici posljednju plaću primili u siječnju.

"Od tišine strojeva u Brodosplitu sablaznija je tišina gradske politike koja o tome ne raspravlja, niti upozorava da je bez posla ostalo oko tisuću Splićana", rekao je Matijević na konferenciji za novinare.

Ističe da nije problem samo škver u kojem se ugasila proizvodnja, već da radništvo danas čine i prosvjetni radnici, te medicinske sestre kojih u splitskom KBC- u nedostaje 500 "da bi bili na razini zagrebačkog Rebra".

"Oni su potplaćeni, a mi se onda čudimo zašto odlaze iz Hrvatske", kazao je i ustvrdio kako je Split previše okrenut turizmu, premalo radu.

Da politika može reagirati na probleme, pokazao je na primjeru Trogira i njegova gradonačelnika Ante Bilića koji je pomogao Brodotrogiru.

Bilić se slaže s Matijevićem da u slučaju škvera "politika ne smije šutjeti", da se država mora intezivnije uključiti.

"Najlakše je reći 'to je privatno vlasništvo i nije nas briga', no svaka ozbiljna država štiti svoju industriju", kaže Bilić.

Upitan kako je Trogir konkretno pomogao radnicima Brodotrogira, odgovorio je da su u više navrata imali sjednice gradskog vijeća na koje su dolazili predstavnici Ministarstva gospodarstva nakon čega su dali socijalnu pomoć svima koji nisu primali plaće, ustrajavši u poštivanju radničkih prava, isplati otpremnina i ostaloga.

"Kroz djelovanje sa radnicima i sindikatima smo napravili pritisak zbog kojega su se poštovala radnička prava. Brodotrogir još uvijek posluje, ima oko 350 radnika, preorijentirali su se na gradnju manjih brodova, ali i specijalnih novogradnji. Rade remont, jedan dio je otišao u nautiku, nije došlo do prenamjene zemljišta jer je to još uvijek industrijska zona tako da imaju svoju perspektivu", kazao je Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:43