INTERVJU

Mato Franković: ‘Rezervni položaj me ne zanima i zato nisam nosio listu za Vijeće‘

‘Vjerujem da ovaj sastav Gradskog vijeća u kojem nitko nema većinu može donijeti najbolji GUP, onaj koji štiti i onaj koji razvija‘
Mato Franković
 Božo Radić/CROPIX

Ulazite u drugi krug izbora za gradonačelnika Dubrovnika s predsjednikom Dubrovačkog demokratskog sabora Perom Vićanom. Jeste li ga očekivali u drugom krugu?

- Nisam imao očekivanja o tome tko će biti u drugom krugu. Ne osvrćem se na protukandidate, iza mene su četiri godine mandata s više od 300 realiziranih projekata i broj osvojenih glasova koji jasno govori da su naši sugrađani to prepoznali.

Pero Vićan u predizbornoj je kampanji više puta naglasio da je DDS kao partner 'otjeran' i 'ponižen' od HDZ-a i očito je ljut. Budući da su njegovi vijećnici podržavali ključne odluke u Vijeću, što se zapravo dogodilo?

- Postoji razina do koje ja u suradnji mogu ići, a postoji i dio nakon kojega ja ne mogu surađivati. Nikad neću biti jedan od onih koji kažu vlast po svaku cijenu. Osobno mi je važnija čast od vlasti.

Sa Željkom Ragužem i Dubrovačkom strankom, koliko je poznato, i dalje imate dobru suradnju, no njegovi vijećnici, čak i uz jednog vijećnika Mosta, nisu dovoljni za većinu u Vijeću. S kim to planirate? S DDS-om, strankom Srđ je grad jer nam predstoji donošenje GUP-a, možda s Ivicom Rokom i njegovim kolegom? Ili slijede novi izbori?

- Zašto novi izbori? Pa naši sugrađani odlučili su koga žele u Gradskom vijeću. Vjerujem da zapravo ovaj sastav Gradskog vijeća u kojem nitko nema većinu može donijeti najbolji GUP, onaj koji štiti, ali i onaj koji razvija.

Upravo ovaj sastav Gradskog vijeća ima povijesnu priliku promijeniti stvari nabolje i ne dopustiti da nam sitni partikularni interesi presuđuju kako će GUP izgledati. Svim našim sugrađanima, kojima pojedini političari u ovo predizborno vrijeme u zamjenu za glas obećavaju promijeniti zelene parcele u građevinske, poručujem da ne nasjedaju na te priče.

Mnogi drže kako bi lista HDZ-a za Gradsko vijeće ostvarila bolji rezultat da ste je vi nosili. Zašto ste na izbore izašli bez 'rezervnog' položaja poput vaših protukandidata?

- Nisam čovjek rezervnog položaja, nisam se kandidirao za gradskog vijećnika iz jednog razloga jer nisam čovjek rezervnih položaja i kalkulacija. Kandidat sam za gradonačelnika i mojim izostankom s liste poslao sam poruku da ne kalkuliram. Građani su odlučili kakav saziv Vijeća žele i to moramo poštovati.

Problemi s Lapadskom obalom i zaustavljanjem radova na prvoj i trećoj fazi projekta proširenja postali su jedno od glavnih izbornih pitanja. Kako to mislite riješiti?

- Radovi na projektu Lapadska obala neće stati ni u jednom trenutku, u odnosu na prvotno planirano jedino je promijenjena dinamika radova po pojedinim fazama. Dakle, sad je prioritet druga faza od Batale do Sveučilišta.

Uoči prvog kruga protukandidati su vas prozivali da ste bespotrebno zaduživali Grad. Na što je otišao taj novac, kako ćemo i kad otplatiti kredite?

- Kad vam nemaju što prigovoriti, onda izmišljaju priče. Posljednjih 15 mjeseci Grad Dubrovnik gotovo da nije imao prihoda, ali je, unatoč tome i dalje financijski stabilan. Sve svoje obveze uredno izvršavamo, svima pomažemo i pripremamo se za novu turističku sezonu.

Ukupno godišnje kreditno zaduženje Grada će od trenutka kad krediti stignu na naplatu, a to je od 2023., iznositi 0,35 posto ukupnih proračunskih rashoda Grada. Samo onaj tko se ne razumije u proračunske prihode i rashode može reći da se u trenutku krize nije trebalo zadužiti.

Neki od njih, posebice Andro Vlahušić, rješenje za financijske teškoće vide u preuzimanju gospodarenja gradskim zidinama. Što mislite o tome i je li to, s obzirom na ugovore, uopće moguće?

- Činjenica je da je Društvo prijatelja godinama dobro i uspješno gospodarilo zidinama i kvalitetno ulagalo sredstva u obnovu spomeničke baštine. O raspodjeli novca uvijek možemo pričati, ali ne ucjenama ili prijetnjama, nego dogovorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:57