NESUĐENI SAVJETNIK ZA POLJOPRIVREDU

Mato Mlinarić: Kazna mu nije ni istekla, a već je pokušao novu prevaru s poticajima

Zagreb, 190210.Pantovcak.Predsjednicki dvori.Predsjednik RH Ivo Josipovic predstavio je danas svoje suradnike.Mato Mlinaric savjetnik za poljoprivredu.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Mati Mlinariću, nesuđenom savjetniku za poljoprivredu u timu predsjednika Ive Josipovića, 2008. izrečena je oštrija pravomoćna presuda nego što je on to javno priznao.

Mlinarić je nakon smjene s pozicije savjetnika šefa države za poljoprivredu priznao da mu je izrečena presuda prema kojoj državi mora vratiti stotinjak tisuća kuna koje je uzeo kao poticaje za poljoprivredu, začinivši priču o presudi tezom o političkom procesu.

Krivotvorio dokumente

Naime, Općinski sud u Garešnici 17. travnja 2008. donio je presudu pod brojem K-15/08-30 kojom je Matu Mlirarića osudio za dva kaznena djela: krivotvorenje službenih isprava i poticanje drugih na krivotovrenje, za što je mu je izrečena uvjetna zatvorska kazna od osam mjeseci, te za lažno prikazivanje činjenica radi pribavljanja imovinske koristi, za što je uvjetno osuđen na još osam mjeseci zatvora. Te su dvije uvjetne kazne objedinjene pa mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu i dva mjeseca s rokom kušnje od tri godine. Mlinarić je, jednostavnije rečeno, krivotvorio dokumente o količini uzgojenih poljoprvrednih kulutra u 2006. te je na temelju krivotvornine uzeo poticaje.

Potvrda Odvjetništva

Općinski sud u Garešnici istom je presudom Mlinariću naredio da vrati 112.928 kuna poticaja koje je dobio. Mlinarić se na prvostupanjsku presudu žalio, ali Županijski sud u Bjelovaru 27. studenog 2008. presudu je u cijelosti potvrdio i ona je postala pravomoćna.

Mlinarić je u javnim izjavama priznao da mu je izrečena novčana kazna, ali ni riječju nije spomenuo da mu još nije istekao trogodišnji rok kušnje za zatvorsku kaznu od godinu i dva mjeseca. Taj rok istječe tek 27. studenog 2011. i počini li u tom razdoblju novo kazneno djelo, morat će u zatvor.

Da stvar bude gora, protiv Mate Mlinarića državna je inspekcija Ministarstva poljoprivrede početkom 2009. podnijela novu prijavu, ovaj put izvan općine u kojoj živi. Mlinarić živi u selu Kajgana u općini Garešnica, a prijavu protiv njega inspektorat je podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku zbog zloupotrebe položaja i neovlaštenog korištenja državnog zemljišta. Igor Burić, glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Sisku, potvrdio je da su u siječnju 2009. zaprimili izvješće inspektorata Ministarstva poljoprivrede. Državno je odvjetništvo, tvrdi Burić, policiji dalo nalog da prikupi dodatne informacije. Riječ je, kako doznajemo, o tome da je Mlinarić državno zemljište od 49,5 hektara na području rodne Garešnice, koje je u svibnju 2005. dobio na korištenje kao privatna osoba i tijekom 2006. na to zemljište dobio poticaje, tri godine kasnije, u ožujku 2008., dao u podnajam poljoprivrednoj zadruzi Ekskluzivna uslužna zadruga, čiji je upravitelj on sam. Time je prekršio ugovor u kojem stoji da državno zemljište koje je kao fizička osoba dobio u najam ne smije nikome davati u podnajam.

Dajte mi poticaje

Mlinarićeva zadruga je u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava upisana nakon što joj je istekao rok na koji je bila registrirana.

Usprkos nepravilnostima, Mlinarićeva je zadruga na temelju najma 49,5 hektara državnog zemljišta od Ministarstva poljoporvrede zatražila isplatu poticaja od 50.618 kuna. Mlinarića u traženju novih državnih poticaja nije obeshrabrila ni činjenica da je te godine, 2008., spomenuti sudski postupak protiv njega bio pri samom kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 05:26