RODITELJI ZABRINUTI

‘Maturalci će postati novo izvorište zaraze, ne želimo da nam djeca idu u Dalmaciju‘

Umjesto u inozemstvo, brojni hrvatski maturanti ovih dana kreću na dugo planirano maturalno putovanje u Dalmaciju
Ilustracija/Arhiva
 Karmen Mrkić

Umjesto u inozemstvo, brojni hrvatski maturanti ovih dana kreću na dugo planirano maturalno putovanje u Dalmaciju. No, pogoršanje epidemiološke situacije u Dalmaciji sada je razlog za brigu brojnih roditelja.

- Moj sin treba ići na maturalac na Hvar i u Vodice 30. kolovoza, a vraća se 36 sati prije početka nastave. Vidimo da iz Dalmacije dolazi puno zaraženih, osobno poznajem deset osoba koje su se s ljetovanja vratile pozitivne na koronavirus. Svi smo mi bili na maturalnom putovanju i znamo kako se mladi ponašaju u takvim situacijama, posve je nemoguće držati distancu u diskoklubu ili na nekom druženju.

Stoga se teško može izbjeći da među stotinama maturanata ne bude zaraženih, a to onda povlači u samoizolaciju i njihove nastavnike te roditelje. Iskreno se bojim da će maturalna putovanja postati novo izvorište zaraze koronavirusom - rekla nam je u telefonskom razgovoru jedna zabrinuta majka iz Zagreba.

Naglasila je da je kontaktirala Ministarstvo znanosti i obrazovanja gdje joj je rečeno da je odluka o odlasku na maturalno putovanje na svakoj školi zasebno, odnosno na njezinu ravnatelju.

- Odluka o odlasku na maturalno putovanje nije na ravnatelju, nego na svakom roditelju. Kada se raspisuje natječaj za organizaciju maturalnog putovanja, ravnatelj je samo jedan od članova povjerenstva koje bira ponudu.

Ugovore s agencijom sklapaju roditelji. Smatram da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji odluka o odlasku na maturalno putovanje na svakom roditelju - rekla nam je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Upravne škole Zagreb.

Podsjetimo, maturanti iz te škole na put su trebali još u lipnju, i to u Španjolsku, ali su to odgodili. Naposljetku je odlučeno da nitko iz Upravne škole ne ide nigdje, a roditelji su u zamjenu za uplaćene avanse dobili vaučere.

Epidemiolog Branko Kolarić, član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije, smatra da općenito treba izbjegavati putovanja na područja gdje je viši rizik zaraze.

- U naše dvije županije, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, sigurno je da postoji viši rizik od zaraze.
Ako se već putuje na ta područja, naš je savjet da se izbjegava druženje s ljudima koji su izvan naših svakodnevnih kontakata. Sve odluke o putovanjima učenika trebalo bi donijeti nadležno Ministarstvo temeljem preporuka HZJZ-a - naglasio je Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:47