PONAVLJAJU ISPIT

Maturant prijavio profesoricu, inače moćnu HDZ-ovku: ‘Podržala nas je u prepisivanju‘

Šestero učenika Gimnazije Gospić u ponedjeljak će ponoviti ispit iz matematike, potvrdio je Jutarnjem ravnatelj Josip Štampar
Državna matura/Anela Serdar Pašalić
 Dragan Matic/Cropix/Lika Express

Zbog sumnje da su prepisivali na ispitu iz matematike na državnoj maturi šestero učenika Gimnazije Gospić u ponedjeljak mora ponoviti testiranje, informaciju nam je potvrdio ravnatelj škole Josip Štampar. Učenici su ispite pisali 23. lipnja (A razina), te dan kasnije (B razina), a u petak u popodnevnim satima dobili su odluku iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) da zbog mogućeg prepisivanja u ponedjeljak, 13. srpnja, u 9 sati za njih moraju ponoviti ispite.

Doznajemo da je dvoje sumnjivih učenika ispit pisalo u jednoj ispitnoj prostoriji razine A, a ostalih četvero su bili sutradan u drugoj B razine. Ravnatelj nema saznanja na temelju čega su ocjenjivači došli do svojih spoznaja, a od nas je doznao da je prema NCVVO-u bila upućena i prijava jednog učenika koji je upozorio na prepisivanje. Ne samo to, maturant je izrijekom naveo kako je prepisivanje omogućila i čak u njemu bila podrška Anela Serdar Pašalić, profesorica hrvatskog jezika, koja je na matematici tada bila voditeljica ispitne prostorije.

Posumnjali i u NCVVO-u

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić potvrdila nam je da je zaprimljena prijava bila “neanonimna i pisana je iz perspektive učenika”, no upozorila je da to nije bila ključno za donošenje odluke o ponavljanju ispita.

- Mi ne ulazimo u sami sadržaj prijave, isključivo smo usmjereni na vrednovanje znanja učenika. Na prijavi možemo biti zahvalni utoliko što pokazuje određeno povjerenje u obrazovni sistem i dionike. Mi imamo povjerenje i u nastavnike. U ovom slučaju ključno je bilo to da su ocjenjivači utvrdili moguće prepisivanje i krenuli u daljnje analize. Napominjem da ocjenjivači ne znaju čije ispite vrednuju jer to rade po bar-kodovima. Dakle, mi nismo djelovali po prijavi, već po osnovanoj sumnji na prepisivanje na temelju visokog stupnja podudaranja među ispitima dobivenoj ozbiljnim i studioznim analizama. Prijava koju smo zaprimili je koincidirala s rezultatima tih naših analiza i pridonijela sumnji - rekla nam je I. Katavić.

- Mi nismo dijegnostički već istraživački centar i ne želim ulaziti u sadržaj prijave. Državna matura je snažan antikoruptivni mehanizam, svi moraju imati jednake šanse, na nama je da ih osiguramo i od toga ne odstupamo, čak ni u ovom kriznim situacijama uzrokovanima koronavirusom - naglašava Katavić.

image
Anela Serdar Pašalić
Lika Express

Vjerna stranci

Prozvana Anela Serdar Pašalić nije obična gimnazijska profesorica. Riječ je o je moćnoj ličkoj HDZ-ovki, nekada vrlo bliskoj suradnici dr. Darka Milinovića, koja je, nakon njegova izbacivanja iz stranke, ostala vjerna HDZ-u, predsjednica je stranačke Zajednice žena “Katarina Zrinska”, gradska je vijećnica i voditeljica Amaterskog kazališta Gospić. Ona tvrdi da je prijavljena upravo “zbog svojeg javnog i političkog djelovanja, zbog ljubomore i zakulisnih političkih igara”. Uvjerena je da je prijava bila anonimna i da nije došla od učenika, usprkos tome što smo joj rekli da nije tako, već upravo suprotno.

- To su sve gluposti koje nemaju veze s vezom, radi se o drugim nekim aspiracijama i animozitetu prema meni. S gnušanjem odbacujem bilo kakve takve insinuacije i te ružne tvrdnje. Ispit je vođen prema pravilniku i propisanim epidemiološkim mjerama - kaže prof. Serdar Pašalić

Na pitanje tko bi joj mogao politički napakostiti, kaže da je “javno izložena i politički angažirana osoba te ne želi spekulirati o tome, ali kad živite u maloj sredini, a radite vrijedno i uspješni ste, ljudi su sujetni i ljubomorni, kao profesorica sam 20 godina radila na dobrobit i zadovoljstvo učenika, ovo je nepotrebno i degradirajuće za djecu, školu i mene, nemam se namjeru opravdavati, već sam bila u sličnoj situaciji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:19