UPISI NA FAKULTETE

MATURANTI JOŠ NE ZNAJU ŠTO IH ČEKA Tri europske države dosad otkazale maturu, Hrvatska će donijeti odluku u svibnju

 Ministarstvo znanosti isticalo je da je odustajanje od državne mature zadnja opcija. Odgoda za kasnije na ljeto ili čak za jesen mnogo je realniji scenarij
 Goran Mehkek / CROPIX

Tri velike europske zemlje, Velika Britanija, Francuska i Nizozemska, u ovoj su školskoj godini, obilježenoj pandemijom koronavirusa, otkazale državu maturu. Francuska, kako ovih dana prenose svjetski mediji, to je učinila prvi put u svojoj dugoj povijesti od pokretanja završnog ispita 1808. godine pod Napoleonom.

To se nije dogodilo čak ni za vrijeme studentskih prosvjeda 1968. godine. Umjesto toga, objavio je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer, maturanti će dobiti prosječnu ocjenu iz svakog predmeta, izračunatu na temelju ocjena iz testova i zadaća tijekom školske godine, a ocjene koje su učenicima podijeljene tijekom karantene zbog pandemije koronavirusa neće se uzimati u obzir.

Njemačka, kako pišu njihovi mediji, zasad maturu nije otkazala, a savezne zemlje planiraju je provesti ili u planiranim ili u odgođenim terminima.

Novi datum

Ta su iskustva za Hrvatsku važna jer smo među europskim zemljama koje svoj nacionalni završni ispit za srednjoškolce koji namjeravaju upisati fakultete još nismo otkazali. Naprotiv, naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja dosad je decidirano ponavljalo da je odustajanje od državne mature zadnja opcija. Zasad je jedino odgođen datum pisanja eseja iz hrvatskog jezika 16. svibnja, ali novi datum još nije objavljen.

Upravo sredina svibnja, navela je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, vrijeme je kada bismo mogli nešto više znati o tome hoće li se datumi ovogodišnje mature iz lipnja pomicati na neke kasnije rokove ili možda čak na jesen. U međuvremenu, najavila je mogućnost pisanja nekih pokusnih ispita kao vježbi za “pravu” maturu.

- Odluka o odgodi ispita državne mature za neki drugi termin može se donijeti najranije sredinom svibnja, a ovisit će o epidemiološkoj situaciji. I dalje razrađujemo više scenarija - poručili su jučer iz MZO-a.

Provedba ovogodišnje mature izazov je i za druge europske zemlje, a prema podacima koje su nam ustupili iz najveće domaće savjetodavne agencije za obrazovanje u inozemstvu, IntegralEdu, iskustva su različita. Kako prenosi Lea Ban, viša savjetnica u IntegralEduu, u susjednoj Sloveniji, koja provodi “splošnu” maturu za gimnazijalce i “poklicnu” maturu za učenike strukovnih škola, esej iz slovenskog jezika, kao i kod nas, za obje je razine s početka svibnja odgođen za kasniji termin. Ostali datumi za sada nisu pomaknuti.

Prijemni ispiti

U Srbiji nije donesena nikakva nova odluka s tim u vezi i nema nikakvih promjena u pisanju njihove mature kao ni prijemnih ispita na fakultetima. Bugarska je, pak, imala čak osam scenarija prema kojima bi se mogla provesti ovogodišnja matura: na kraju će je provesti s tjedan dana odgode U Rumunjskoj je kalendar državne mature prilično sličan našemu, prepričava Lea Ban, pa tako Rumunji s maturom kreću početkom lipnja, a ispite završavaju 7. srpnja. Za sada nema pomicanja tih datuma.

- U Italiji još nije donesena nikakva odluka. Međutim, sve ide prema tome da će matura biti otkazana za ovu godinu - ističe Lea Ban. Španjolski će maturanti, navodi, maturu pisati tjedan dana nakon uobičajenog termin. Portugalski ministar obrazovanja Tiago Brandão Rodrigue u četvrtak bi trebao donijeti odluku o tome hoće li matura biti otkazana ili samo odgođena za određeni tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:07