TAKAV JE PRAVILINIK

Maturantici poništili čitav ispit zato što se potpisala na esej: ‘Ja sam ovih dana usahnula‘

Pravilnik o polaganju državne mature zbog konkretnog nedozvoljenog ponašanja učenika predviđa mjeru ‘poništenje ispita ili dijela ispita‘

Ilustracija, polaganje ispita državne mature

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ispit državne mature poništen je za 24 maturanata jer su se u ispitni materijal potpisali punim imenom i prezimenom, čime im je narušena tajnost identiteta. Naime, pravilnik kaže da se takvim pristupnicima poništava dio ili čitav ispit. Među maturantima kojima se to dogodilo je i učenica Laura Mikić, koja je revoltirana odlukom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Laura se imenom i prezimenom potpisala na esej iz Hrvatskog, a poništen joj je čitav ispit iz Hrvatskog. Na tu se odluku i bezuspješno pokušala žaliti (odluka o poništenju ispita je konačna), zbog čega je uputila pismo ravnatelju NCVVO-a, ministru, pravobraniteljici i medijima, piše Martina Gelenčić za portal srednja.hr.

- Jedino više bolno od ovoga što mi se događa na ljetnom roku državne mature bilo bi da mi je netko blizak, ne daj Bože, izgubio život. Ja sam ovih dana usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanju koji sam vrijedno gradila godinama, izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće pročitati moj prigovor, započinje svoje pismo ministru, ravnatelju NCVVO-a i medijima Mikić.

Iako se Laura potpisala samo na ispitni materijal u eseju iz Hrvatskog, u skladu s Pravilnikom, koji kaže da se u ovom slučaju poništava dio ispita ili čitav ispit, njoj je poništen čitav ispit. Osim što je to navedeno u Pravilniku, maturantima je jasno naznačeno i na svim ispitnim materijalima, piše srednja.hr.

Laura se obratila i prosvjetnoj inspekciji, odakle joj je kratko odgovoreno da nisu nadležni za ovo pitanje. Kako piše srednja.hr, Laura je, inače, uspješno položila sve ostale ispite. U svom pismu navodi i kako se na esej potpisala slučajno, ‘uslijed velike doze stresa i umora‘, jer je tih istih dana kada se polagala državna matura polagala i prijemni ispit na Muzičkoj akademiji-smjer klavir, koji je položila izvrsnim rezultatom.

Istaknula je i kako bi za nju jedno logično, pravedno i razumno rješenje bilo ono da joj se poništi samo esej na kojem stoji potpis, budući da i pravilnik kaže da se u slučaju potpisa na ispitnom materijalu ‘izriče mjera poništenja ispita ili dijela ispita‘.

– Samo tražim da mi donositelji ovakve stroge odluke pojasne svrhovitost iste, a odgovora danima nema pa se pitam ‘gdje je nestao čovjek‘. Neka ovo moje pismo barem bude pomoć drugim mladim ljudima da im se ne ponovi ista situacija, da ne budu kao ja žrtve nerazumnih i površnih odluka, stoji u pismu.

S portala srednja.hr su u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja poslali i upit vezan za ovaj slučaj. Na pitanje zbog čega je maturantici Lauri Mikić poništen čitav ispit iz Hrvatskog, ne samo esejski dio, budući da se u Pravilniku navodi mogućnost da maturantu bude poništen samo dio ispita, te kako su postupali u drugim takvim slučajevima, iz NCVVO-a su odgovorili.

– Pravilnik o polaganju državne mature zbog konkretnog nedozvoljenog ponašanja učenika predviđa mjeru ‘poništenje ispita ili dijela ispita‘, međutim u ispitima onih predmeta koji se sastoje od dvije ili više cjelina, poništenjem jednog dijela ispita poništava se cijeli ispit jer isto utječe na valjanost ispita kao cjeline jer su svi dijelovi neodvojivo povezani. U postupku poništenja ispita državne mature prema svim se pristupnicima postupilo na jednak način, odgovor je iz Ureda ravnatelja Vinka Filipovića, navodi srednja.hr.

još ove godine maturanti ne moraju dobiti pozitivnu ocjenu na eseju da bi položili Hrvatski, ali prema Pravilniku moraju izaći na oba dijela ispita da bi im se bilježilo pristupanje ovom ispitu. Na pitanje zašto joj u sustavu stoji formulacija da je ‘diskvalificirana‘ i hoće li odluka o poništenju ispita maturantice Laure biti revidirana, iz NCVVO-a su jasni:

– Laura Mikić dobila je Odluku koja je donesena u skladu s odredbama Pravilnika o polaganju državne mature, a u kojoj je navedeno da joj se zbog nedozvoljenog ponašanja iz članka 31. stavka 1. točke 6. Pravilnika izriče mjera poništavanja ispita te da je odluka konačna. Tehnički se u bazi mjera poništavanja ispita označava kao diskvalifikacija, odgovaraju iz Ureda ravnatelja.

I Jutarnjem listu je ravnatelj Nacionalnog centra potvrdio da se isti kriterij primjenjuje već godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 11:14