‘OPREZNI U PROCJENI‘

Mazzoco Drvar uvjerena da bi Plomin mogao biti zatvoren i prije roka koji je najavio Plenković

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti kaže da je u planu izgradnja dvije solarne elektrane na Cresu

Termoelektrana Plomin jedina je aktivna termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj

 Dusko Marušić/Cropix

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar bila je gošća specijala Klimatske budućnosti N1 televizije uživo iz Glasgowa.

Mazzocco Drvar je rekla da su cijeli drugi tjedan COP-a 26 prisutni ministri.

"Naši ministri, ministri Europske unije stigli su tijekom jučerašnjeg dana. Preuzet će ulogu koju tehnički dio delegacije nisu mogli preuzeti. Tu su donositelji odluka koji će pomoći da se odluke donesu", rekla je Mazzocco Drvar.

Pojasnila je i što se odvijalo na sastancima.

"Sastanci su bili takvi da su glavni pregovarači iznijeli sva otvorena pitanja. Naravno da tu ima puno detalja koji će ministri trebati preuzeti. Ministar okoliša iz Švedske sudjeluje u pregovorima oko financija. Ministrica iz Luksemburga sudjeluje u pregovorima oko šteta. Ministri EU su donijeli sva relevantna stajališta na Vijeću ministara koje je bilo 6.10. u Luksemburgu", kazala je.

Mazzocco Drvar napominje da je Hrvatskoj najveći izazov to što je članica Europske unije i što slijedi ambiciju svih zemalja članica Europske unije.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je ciljna godina za prestanak korištenja ugljena, odnosno zatvaranja TE Plomin 2033.

"Postoji mogućnost i vrlo velika vjerojatnost da se dogodi i prije toga. Bili smo vrlo oprezni u procjeni do koje će to godine biti. Ja sam uvjerena da ćemo to uspjeti napraviti i dosta prije".

Spomenula je i izgradnju novih solarnih elektrana i rekla da je u planu izgradnja čak dvije solarne elektrane na Cresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:18