POSLJEDICE POTRESA

Mečenčani kod Petrinje: Nekoliko obitelji evakuirat će zbog rupa i do četrdeset metara

U Mečenčane su jučer stigli kontejneri u koje će danas biti smješteni stanovnici čije objekte ugrožavaju rupe
 Zeljko Grgić/Cropix

Na području Mečenčana u prosjeku se svakoga dana u tlu otvore dvije jame. Počelo je nakon velikog potresa u 25 kilometara udaljenoj Petrinji, a s današnjim danom ih je više od 70.

Gdje će izbiti nova i koliko će se širiti i propadati postojeće, u ovom trenutku ne zna nitko. Zbog toga će, kao mjera predostrožnosti, nekoliko obitelji u selu biti iseljeno iz svojih domova.

- Od prvotnih pet ili sedam rupa na dan potresa, danas ih je tamo više od 70, neke su veće neke manje, ima dubljih i plićih. Njihovo nastajanje i širenje prate stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, a prema snimanjima koja su obavili svojim posebnim metodama, utvrđeno je da ne nekim točkama dosežu dubinu i do 40 metara. Nekoliko kuća bi moglo biti ugroženo pa ćemo preventivno nekoliko obitelji premjestiti iz njihovih domova - rekao nam je Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

Tijekom jučerašnjeg dana u Mečenčane su stigli stambeni kontejneri, u koje će danas biti smješteni stanovnici čije objekte ugrožavaju rupe koje su se otvorile u tlu. U ovom trenutku znamo da je riječ o nekoliko obitelji, no još nije poznato gdje će biti smješteni kontejneri u koje će oni biti evakuirani. O tome će se više znati danas.

Glasnogovornik Pavić nam je potvrdio da stručnjaci nastavljaju mjerenja i praćenja stanja na terenu, pogotovo na važnim mjestima kao što su prometnice, škola i drugi objekti. Vlasnik zemljišta na kojem se otvorila najveća rupa već se preselio rođacima u Vodice, jer mu je stanovanje u Mečenčanima i nadomak jame postalo prestresno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:30