'DRAGI BARBA LUKA'

Medak: Nisam znao da moram plaćati prirez

Tužiteljstvo tvrdi da je Medak namjerno lagao da živi u u Kominu da ne bi morao platiti zagrebački prirez od 18%
 Igor Sambolec/Cropix

ZAGREB - Smijenjeni direktor Zaštite okoliša u HŽ Infrastrukturi Ivan Medak (51) tvrdi da nije namjeravao izbjegavati plaćanje prireza na porez u Zagrebu jer je još uvijek prijavljen u Kominu na području Ploča.

- Oduvijek tamo imam prebivalište, tamo mi je kuća i grobnica. U Zagrebu sam samo zaposlen - branio se na Općinskom kaznenom sudu bivši direktor poznat po pismu “Dragi barba Luka” upućenom predsjedniku Sabora Luki Bebiću. Sutkinji je rekao i da uopće nije znao da je prirez na porez na dohodak veći u Zagrebu.

Protiv Medaka je, podsjetimo, pokrenut postupak jer od kolovoza 2006. godine, kad je zaposlen u HŽ-u, nije prijavio prebivalište niti boravište u Zagrebu pa tako nije plaćao prirez od 18 posto. Tužiteljstvo tvrdi da je Medak u HŽ-u namjerno predočio da stanuje na adresi u Kominu jer se tamo ne plaća prirez na porez na dohodak pa je tako ostvario veću plaću.

Platne liste kao dokaz

U HŽ-u su mu, temeljem tih podataka, od 1. kolovoza 2006. do 15. rujna 2008. obračunavali plaću bez prireza od 18 posto pa je tako ilegalno stekao 24.469 kuna, navodi se u optužnom prijedlogu. Policija je, inače, Medaka počela istraživati u rujnu prošle godine temeljem anonimne prijave koju im je netko poslao zajedno s njegovim platnim listama iz HŽ-a. U toj je prijavi navedeno da Medak stanuje na Vrbanima gdje mu je pokojna supruga imala registriranu tvrtku.

Prijavio boravište

Nakon što je pozvan na obavijesni razgovor, Medak je u studenom 2008. prijavio boravište u Zagrebu. Službi za obračun plaća u HŽ-u tada je dao izjavu da želi plaćati 18 posto prireza te je uplatio zaostatke za listopad, studeni i prosinac 2008. te siječanj 2009.

Na sudu je saslušan i šef Službe za obračun plaća koji je naveo da Medak nikome nije sugerirao da mu isplaćuje veću plaću. Iskaz je dala i predstavnica Grada Zagreba rekavši da obveza plaćanja prireza od 18 posto nije nužno vezana uz prebivalište i boravište jer taj prirez moraju plaćati sve osobe zaposlene u Zagrebu.

Beškerova riječ dana: PRIREZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:23