NAKON SASTANKA

Medak upire prstom: ‘Svemu je kumovao Čačić‘; Jedan od ugostitelja: ‘Preostaje nam samo harakiri‘

Oni ne znaju što će biti dalje, nisu pripremljeni. Jako mi je teško. Ne vidim baš svjetlo na kraju tunela, rekao je Marin Medak
Marin Medak
 Davor Pongračić/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je danas nakon sastanka s poslodavačkim i poduzetničkim udrugama o tri mjere pomoći "zatvorenim" poduzetnicima, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta, "covid krediti" i podmirenje fiksnih troškova.

Vlada će, kako je rekao, nastaviti s isplatom pomoći od 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna. Opširnije pročitajte OVDJE

Ugostitelji nisu nimalo zadovoljni predloženim mjerama.

- Gospodin Čačić je svemu kumovao. Rekao je da je 50 posto obeštećenja u redu, ali PDV nije. Apeliram premijeru da danas na sjednici Vlade jasno kaže, da ljudima da nadu i vjeru u budućnost jer nemamo nade i vjere da ovaj posao radimo dalje. Kad smo pitali što će biti ako se nastavi zatvaranje u novoj godini, rečeno je - o tome ćemo raspravljati drugi put. Oni ne znaju što će biti dalje, nisu pripremljeni. Jako mi je teško. Ne vidim baš svjetlo na kraju tunela i ne vidim da ćemo dugoročno moći opstati s najvećim porezima - rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak i dodao da su druge države smanjile poreze.

Radimira Čačića pozvao je da se sad založi za niži PDV ugostiteljima, jednako kako se zalagao za njihovo zatvaranje.

- Pa ljudi, Srbija je smanjila na 10 posto porez, Mađarska 5 posto, Slovenija ima 9 posto... Regulator nam mora sada izaći u susret. Taj PDV, 300 milijuna kuna, oni su do sada potrošili 12 milijardi kuna. Zašto bi radili taj posao, ako nije isplativ. Apeliram na premijera Andreja Plenkovića da na sjednici Vlade presudi u našu korist jer ministar Marić uopće o ovome nije htio razgovarati. Gospodin Radimir Čačić koji je "jezičac na vagi" i koji je vikao da nas se zatvori, neka sada viče da nam se smanji PDV - rekao je Medak.

- Ne znam što nam preostaje. Radnicima s kojim smo gradili firme ne želimo davati otkaze. Mjere za očuvanje radnih mjesta im nisu dovoljne da bi živjeli od toga. A u javnom sektoru ima novaca za božićnice - kazao je Medak, javlja N1.

- Nudi nam se jedno rješenje koje su već Japanci tradicionalno primjenjivali. Nudi nam se harakiri - kazao je na kraju jedan od poduzetnika.

'Hrvatsko ugostiteljstvo ima najvišu stopu PDV-a u Europi'

Hrvatsko ugostiteljstvo ima najvišu stopu PDV-a u Europi, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja tu stopu nije smanjivala u koronakrizi te stoga ugostitelji apeliraju na premijera da pomogne u njezinu smanjivanju, izjavio je danas predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak nakon sastanka s ministrima.

"Razgovarali smo na sastanku o svemu, no ministar financija Marić ne želi ni čuti o smanjenju PDV-a te stoga apeliramo na premijera i Vladu da pomogne u tome, jer bez toga nemamo razloga za rad u ovoj krizi, pa ni ako nas ponove otvore krajem prosinca ili u siječnju", kazao je Medak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na kojemu su predstavnici ugostitelja razgovarali s predstavnicima Vlade o kompenzacijskim mjerama nakon zatvaranja njihovih poslovanja.

Komentirajući što su im ministri na sastanku predložili i koje su mjere prihvatili kao obeštećenje za zatvaranje njihove djelatnosti, Medak je naglasio da su sve mjere prekasno donesene, uz ocjenu da je Nacionalni stožer civilne zaštite zakazao.

"To sve što nam sada nude nije i to neće biti dovoljno te apeliramo i na premijera i na Vladu da nam jasno kažu ima li nade i vjere za budućnost jer mi to više nemamo i ne znamo što će u ovom okolnostima biti dalje. Koliko smo vidjeli, ni ministri ne znaju koje troškove imamo niti koliko će ekonomski koštati mjere koje donose. Da nam smanje PDV to je oko 300 milijuna kuna na razini godine i ako je to problem, onda nam nije jasno odakle će biti novca za covid kredite oko 1,3 milijarde kuna koliko su rekli niti 470 milijuna kuna za po 4.000 kuna naknade mjesečno za očuvanje radnih mjesta", iznio je Medak.

Naglasio je i da ne žele da njihovi radnici žive od toga i od 4.000 kuna, kada su državi do sada plaćali i PDV i sve druge naknade i namete. Također, rekao je da sada svi ugostitelji imaju jako puno problema, a mnogi smatraju da je pametnije zatvoriti i ne raditi ni u siječnju odnosno nakon popuštanja mjera, jer će se pad prometa i dalje nastaviti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:13