MARIN MILETIĆ

‘Medicinske sestre godišnje rade 110 sati više od sudaca. Želi li Beroš otjerati te ljude?‘

Jedan načelnik ima veću naknadu za blagdan, nego je sestrama plaćen rad za taj isti blagdan, je li to pošteno?, upitao je.
Marin Miletić (desno)
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Marin Miletić (Most) iznio je u petak podatak prema kojemu jedna medicinska sestra radi posao za dvije, a mnoge i za tri medicinske sestre, te kako godišnje rade više od 110 sati više od, primjerice, sudaca i načelnika.

Jedan načelnik ima veću naknadu za blagdan, nego je sestrama plaćen rad za taj isti blagdan, je li pošteno da se tako odnosimo prema njima?, upitao je zastupnik, pozivajući se na podatke Sindikata medicinskih sestara i tehničara koji je u četvrtak na prosvjedu u Zagrebu upozorio na niz teškoća s kojima se dnevno susreću.

Javnost se sjeća dana kad se djelatnicima u zdravstvu organiziralo pljeskanje s prozora, no, čini mi se da je došlo vrijeme kad se te iste djelatnike ili dio njih malo više šamara, ustvrdio je u slobodnom govoru.

Upitao je i što se zapravo želi postići uvođenjem obveznog cijepljenja u zdravstvu – potjerati sestre i liječnike?

Više od 27 tisuća liječnika, sestara i djelatnika u zdravstvu se odbilo cijepiti, što je legitimno, kazao je Miletić, upitavši želi li se obveznim cijepljenjem potjerati ljude koji misle drugačije.

Želi li to ministar Beroš? A tko će nam onda raditi? Hoćemo li uvoziti Afganistance, Indijce?, upitao je.

Istaknuo je i kako je covid itekako opasan za rizične skupine: stare, nemoćne, bolesne, ali kako nema argumenta da se cijepe djeca i ljudi u naponu snage. Nema zdravorazumskog argumenta, ali imaju interesne skupine kojima je to u interesu, ustvrdio je.

Alarmantne prilike u stočarstvu

Dario Hrebak (HSLS/Reformisti) upozorio je na alarmantne prilike u sektoru stočarstva, poručivši kako bi, ne poduzmu li se određene mjere, to moglo imati tragične posljedice.

Katastrofa je na polju primarne proizvodnje mesa, mlijeka, jaja. Inflacija je uzela maha, inputi jednostavno rastu, a cijena mesa - ne, rekao je Hrebak podsjetivši da stočarska proizvodnja posljednjih godina prolazi kroz niz izazova.

Bez pomoći države situacija se neće bitno popraviti, naglasio je predlažući kratkoročne i dugoročne mjere, a među ovim posljednjima je da se novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu više državne zemlje mora dodijeliti stočarskoj proizvodnji, a tom sektoru omogućiti i korištenje zelene energije.

Ljubica Lukačić (HDZ) podsjetila je da je ovaj tjedan Međunarodni tjedan gluhih osoba, koji se obilježava na razne načine kako bi gluhe i nagluhe osobe upozorile na svoje probleme, ali i na ono dobro napravljeno za njih.

Osobita mi je čast što je Sabor učinio za naše gluhe građane, da se sjednice Sabora predvode na znakovni jezik, kao i sjednice Vlade, kazala je zastupnica, pa zahvalila Gordanu Jandrokoviću i Andreju Plenkoviću što su shvatili da gluhima dnevnu politiku treba donijeti u domove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 00:08