NE ŽELE ČEKATI

Medicinske sestre najavile prosvjed 11. svibnja: ‘Ako vlada ne bude reagirala, idemo u štrajk‘

I mi smo zdravstvo. Dođite u što većem broju kako bi se zajednički izborili za dostojanstvo i ravnopravnost, poručili su

Prosvjed održan 5. svibnja

 Goran Mehkek/Cropix

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva u utorak su najavili veliki prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja u zdravstvu za četvrtak, 11. svibnja, na Zrinjevcu te upozorili da će početi s pripremama štrajka ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Prosvjed će se održati u četvrtak u 11 sati na Zrinjevcu, a najavljeno je između 500 i 1000 sudionika, medicinskih sestara, tehničara i nezdravstvenog osoblja iz cijele Hrvatske, izjavila je novinarima čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak nakon godišnje skupštine sestrinskog sindikata.

"U Vladi znaju kakva je situacija s osobljem u zdravstvu, a ovako se prave gluhim. Vrlo nekorektno i nepristojno", istaknula je Prašnjak aludirajući na to da ih nitko nije pozvao na razgovor proteklih tjedan dana otkako održavaju mirne prosvjede pred bolnicama diljem Hrvatske.

Naime, sindikati od 3. svibnja održavaju polusatne prosvjede kako bi upozorili na nezadovoljstvo svojih članova i nužnost poboljšanja njihova radno-pravnog statusa.

image

Anica Prašnjak

Goran Mehkek/Cropix

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi traže da ih primi premijer i da se cjelokupnom osoblju u zdravstvu podignu koeficijenti za najmanje deset posto te definira njihov status na isti način kao i liječnicima.

Naime, premijer Andrej Plenković u travnju je primio liječničke udruge, Vlada je uredbom korigirala koeficijente liječnicima te se radi na izradi zakonu o njihovom radno-pravnom statusu.

Prašnjak: Ako nitko ne reagira krećemo u štrajk

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat, koji okupljaju više od 20.000 zaposlenih u sustavu zdravstva, smatraju da su takvim parcijalnim rješenjem oni zanemareni i obezvrijeđeni.

Ako ih ne primi premijer te se ne udovolji njihovim zahtjevima, Prašnjak je najavila pripreme za štrajk nakon 25. svibnja. "Krećemo u ozbiljan štrajk ako nitko ne reagira, ne možemo čekati rujan iduće godine", poručila je.

"Netko može sve dobiti i prije turističke sezone i zakona o plaćama, a nas se stavlja u red čekanja za rujan ili prosinac iako niz godina upozoravam koliko radimo i koliko smo potplaćeni", rekla je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak kao predstavnik fizioterapeuta, laboranata, sanitarnih inženjera, administrativnih radnika i spremačice, poručio je da bez tih radnika zdravstveni sustav ne može funkcionirati.

"Čudi me Plenkovićeva odluka da je uzeo u obzir samo liječnike i njih pozvao na dogovor, a nas nije. Prvi uz liječnika je medicinska sestra. One su najvažnija karika uz liječnika i nije se smjelo dogoditi tako parcijalno rješavanje problema, iako smo mi godinama devastirani. Ljudi nam masovno odlaze zbog niskih plaća", rekao je Topolnjak.

Potporu sindikatima dao je i predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Mario Gazić poručivši da traže "djela a ne riječi". "Ovo će biti ‘sestrinsko proljeće‘", poručio je Gazić uoči obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:59