17.5 MILIJUNA EURA

Medicinski fakultet hvali se obnovom zgrada, a ni riječi o skandalu koji je zgrozio Hrvatsku: ‘Razapnite nas!‘

Agencija za zaštitu osobnih podataka odmah je po našoj objavi i fotografiji odbačenih smrtovnica pokrenula postupak protiv MEF-a

Prizor ispred Zavoda za anatomiju na Šalati

 Zeljko Puhovski/Cropix

Medicinski fakultet u Zagrebu pohvalio se u srijedu 17.5 milijuna eura vrijednim projektom obnove zgrada na lokaciji Šalata 11, gdje su smještene Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju. U tijeku je obnova četiri objekta oštećenih u dva velika potresa 2020. godine.

Prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, pročelnik Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju rekao je kako je najveći izazov, uz kompleksne građevinske radove, bio osigurati redovnu nastavu i rad Fakulteta "zbog čega smo morali izmjestiti ljude i opremu na druge lokacije".

- Najveći izazov, osim kompleksnosti samih građevinskih radova, bio nam je da osiguramo da se sve djelatnosti i aktivnosti Medicinskog fakulteta odvijaju neometano. To je podrazumijevalo izmještanje ljudi i opreme u alternativne prostore što nije bio nimalo lak zadatak i zahtijevao je veliko strpljenje djelatnika i studenata našeg Fakulteta – izjavio je na konferenciji za novinare.

No, zanimljivo je da nitko na konferenciji nije ni jednom riječju spomenuo ozbiljne propuste koji su se dogodili tijekom obnove, a koje je za Jutarnji list otkrio student medicine, zgrožen onime što je vidio. On je tako fotografirao ljudsku kost koja viri iz vreće za otpad, te rekao kako je u drugom kontejneru vidio i staklenke s ljudskim organima u formalinu, no to nije uspio fotografirati jer mu se približavao zaštitar.

Istog dana reporteri Jutarnjeg obišli su gradilište. Iako tamo nismo zatekli nikakve ljudske kosti ili organe, zatekli smo i fotografirali na stotine razbacanih smrtnih listova.

image

Prizor ispred Zavoda za anatomiju na Šalati

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Prizor ispred Zavoda za anatomiju na Šalati

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Prizor ispred Zavoda za anatomiju na Šalati

Zeljko Puhovski/Cropix

Riječ je o dokumentima koji sadržavaju sve zaštićene osobne podatke građana - ime i prezime, adresu stanovanja, datum rođenja, datum i vrijeme smrti, OIB, imena roditelja, ime supružnika, zanimanje, uzrok smrti....Ti su dokumenti bili razbacani na hrpi drugog otpada, a baš kao što smo do njih mogli mi, mogao je doći svatko. Štoviše, jedan od listova je u posjedu redakcije, te smo ga spremni vratiti bude li potrebno.

Jer, Agencija za zaštitu osobnih podataka odmah je po našoj objavi pokrenula postupak protiv Medicinskog fakulteta. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

- Agencija za zaštitu osobnih podataka, temeljem medijskih napisa o odbačenoj dokumentaciji s osobnim podacima preminulih građana na otpadu pri obnovi Zavoda za anatomiju i Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, pokrenula je žurno nadzorno postupanje. Opća uredba o zaštiti podataka propisuje kako su svi voditelji obrade, koji raspolažu s osobnim podacima pojedinaca, dužni poduzeti odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi adekvatno zaštitili osobne podatke ispitanika te sveli rizik od povreda osobnih podataka i zlouporaba na minimum. Isto tako, navodimo kako se odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka ne primjenjuju na osobne podatke preminulih osoba, no kod bilo kakvog postupanja prema istima, potrebno je poštovati opća etička načela i civilizacijske vrijednosti modernog društva te se prema umrlim osobama odnositi s posebnim pijetetom. S obzirom na to da je nadzorno postupanje u tijeku, do utvrđenja svih relevantnih okolnosti događaja nismo u mogućnosti dati više informacija o istome te podatak o mogućem poduzimanju daljnjih mjera od strane Agencije - napisali su nam.

Službenik za zaštitu osobnih podataka MEF-a Mario Cvek neobično se uzrujao kada smo mu postavili to pitanje.

- Razapnite nas, na naslovnici, ionako je sve to žuti tisak! Vi objavite, a mi ćemo vas tužiti. Dužni smo davati informacije Agenciji, ali vama ne! Inspekcija je došla drugi dan nakon našeg teksta i ništa nisu našli - rekao je.

Kada smo ga pitali je li moguće da je stanje ispred zgrade počišćeno nakon objave teksta, nasmijao se i rekao da zna "tko i iz kojih centara to podmeće".

Na opasku kako fotografija ne laže, a fotografirali smo hrpu dokumenata koji leže odbačeni ispred zgrade Zavoda za anatomiju, poklopio nam je slušalicu i više se nije javljao. Ničime nije objasnio kako se i zašto dogodilo da dokumenti stotina preminulih građana leže razasuti na otpadu, pri čemu ne govorimo o desetljećima starim dokumentima, već o smrtnim listovima starim svega nekoliko godina.

image

Prizor ispred Zavoda za anatomiju na Šalati

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Prizor ispred Zavoda za anatomiju na Šalati

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Prizor ispred Zavoda za anatomiju na Šalati

Zeljko Puhovski/Cropix

Čini se kako MEF nema namjeru odgovarati javnosti na pitanja o ovom, pomalo bizarnom propustu. Nejasno je tko je za njega kriv, jesu li to radnici ili administracija, ali je činjenica da su osobni podaci građana odbačeni na krajnje neadekvatan način od strane institucije koja bi o njima trebala brinuti. Konačnu riječ imat će Agencija za zaštitu osobnih podataka. Izvanredni nadzor proveo je i Državni inspektorat koji je također utvrdio da otpad nije adekvatno odložen, te je MEF-u naredio sanaciju.

Profesorica Marina Radmilović s Katedre za histologiju i embriologiju rekla je kako su imali iznimnu sreću što je prije 10 godina Medicinski fakultet financirao obnovu i adaptaciju istočnog krila Zavoda za Anatomiju.

-Različitim europskim projektima smo opremili Laboratorij za regenerativnu neuroznanost raznim uređajima u čijem je centru magnetska rezonancija za male životinje koja nam omogućava praćenje različitih bolesti. Stvorili smo uslužnu istraživačku pretkliničku jedinicu koja je preslika kliničke jedinice. Imamo jedinstven laboratorij ne samo u hrvatskoj nego na širem području koji na sebe veže dva centra izvrsnosti, dva strukturna projekata u vrijednosti od milijun eura nekoliko projekata financiranih od strane Hrvatske zaklade za znanost i veliki broj mladih znanstvenika – rekla je profesorica Radmilović. No, ni ona se na tiskovnoj konferenciji nije osvrnula na propuste.

Inače, dugogodišnji zaposlenik zgrade kazao nam je kako je iznenađen otkrićem ljudske kosti u smeću. I sami smo se u više navrata uvjerili kako se na Zavodu za sudsku medicinu i Zavodu za anatomiju s ljudskim ostacima postupa s iznimnim pijetetom i poštovanjem, a studentima se propisuju gotovo rigorozna pravila poštovanja prema umrlima.

- S druge strane, imajte na umu da je na Zavodu jako puno kosti. Moguće je da se dogodila pogreška i da je jedna završila u otpadu, ali uvjeravam vas da to nije način na koji se odnosimo prema preminulima - rekao je naš sugovornik želeći ostati anoniman.

Možda je to istina, no osobni podaci građana očito ne uživaju taj stupanj zaštite, a koliko god morbidno zvučalo - kost nikome neće nedostajati, ali u rukama kriminalaca osobni podaci mogu itekako poslužiti što je problem kojeg, čini se, na MEF-u baš i ne shvaćaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:25