ISKORISTILA OVLAST

Medicinskoj sestri iz Zagreba koja je za mito upisivala ljude kao cijepljene određen istražni zatvor

Istražni zatvor određen je i jednom od osumnjičenih, 22-godišnjaku koji je posredovao u davanju mita
 Ilustracija/Marko Todorov/CROPIX

Medicinskoj sestri (31), koja je u Zagrebu uhvaćena kako je na popis cijepljenih stavljala ljude koji su je potplatili, a kako bi oni na temelju toga mogli izvaditi covid potvrde, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Istražni zatvor određen je i jednom od osumnjičenih, 22-godišnjaku koji je posredovao u davanju mita, piše N1.

Prijedlog Državnog odvjetništva da se medicinskoj sestri i 22-godišnjaku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke odbijen je pa je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo žalbu na ovu odluku.

Podsjetimo, uhićena sestra je tijekom listopada iskoristila svoju ovlast te u sustav unijela netočne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva, i to početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni, javlja PU zagrebačka.

Platila da dobije covid potvrdu pa prelazila granicu

Naime, 28-godišnjakinja je tijekom listopada poslala novac 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove kako bi dobila važeću covid potvrdu. Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može izraditi važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav.

Nakon proteka tjedan dana, osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao covid potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj je e-mailom. Ona je covid potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposleniku svojeg trgovačkog društva budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi, piše N1.

Ponovno su uz pomoć osumnjičenih muškaraca osobni podaci i novac predani osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba, koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoju ovlast i unijela u informacijski sustav netočan podatak o cijepljenju 65-godišnjaka.

Nakon nekoliko dana, kad je covid potvrda bila gotova, u ljekarni na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.

Komora osudila krivotvorenje covid potvrda

Hrvatska komora medicinskih sestara je nakon uhićenja najoštrije osudila ovaj slučaj.

“Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije osuđuje bilo koji čin krivotvorenja covid potvrda. Komora će tražiti izvještaj od institucije u kojoj je osumnjičena i privedena medicinska sestra radila, kao i od osumnjičene medicinske sestre, kako bi mogli pokrenuti postupak.

Bilo koji postupak zloupotrebe covid potvrda kao i njihovo krivotvorenje baca loše svijetlo na tisuće medicinskih sestara koje svoj poziv obavljaju savjesno i predano, u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Komora medicinskih sestara još jednom poziva građane na cijepljenje protiv covida-19 i na pridržavanje svih epidemioloških mjera jer je to jedini put prema izlazu iz epidemije”, stoji u reakciji HKMS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:24