CEREMONIJA NA PANTOVČAKU

MEDIJI U BiH O INAUGURACIJI ZORANA MILANOVIĆA 'Prve poruke o odnosu prema BiH su jake i ohrabrujuće'

 AFP

Inauguracija Zorana Milanovića za novog hrvatskog predsjednika u utorak je bila najvažnija vijest iz inozemstva u elektroničkim medijima u Bosni i Hercegovini, kojima je i dalje u fokusu unutarnjopolitička kriza prouzročena prijeporima oko uloge Ustavnog suda.

Svi mediji opširno su citirali Milanovićev inauguracijski govor pri čemu su posebno izdvojili one poruke koje se tiču mogućeg odnosa prema BiH te ocjenjuju kako su prve poruke jake i ohrabrujuće.

Javni servis BHRT opširno je izvijestio o samoj ceremoniji inauguracije te podsjeća kako se Milanović, odmah nakon što je 5. siječnja izabran za predsjednika, opredijelio da ona bude bez velike pompe te je ona i organizirana kao "najskromnija do sada".

Gledana regionalna televizija N1 u izdanju za BiH navodi kako je je novi, peti po redu hrvatski predsjednik, u govoru potencirao sliku o Hrvatskoj kao "kući za sve nas".

Uz veliki naslov "Zoran Milanović položio zakletvu" portal "Dnevnog avaza" kao najvažniju točku u njegovu inauguracijskom govoru ističe njegovu najavu da će se u vanjskoj politici fokusirati na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet.

Portal Vijesti.ba, koji pripada izdavačkoj kući "Oslobođenje", u naslovu kao najvažnije poruke iz inauguracijskog govora ističe one da će biti predan, transparentan i dosljedan.

Čitani portal Klix izdvojio je Milanovićevu poruku kako su "ratovi gotovi". U prvoj analizi ovaj portal sugerira kako bi se novi hrvatski predsjednik u vanjskoj politici mogao postaviti znatno drugačije u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović, odnosno kako "okreće leđa Balkanu" pa postavlja pitanje kakve bi to reperkusije moglo imati po BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:20