POTVRDILI JANDROKOVIĆ I POLANČEC

Medijski plan i naredba Sanadera: Pomozite Ježiću da kupi riječki Novi list!

Za zatvaranje kupnje paketa dionica Novog lista Ježiću je trebao novac od zemljišta koje je Dioki pokušao Janafu prodati za cijenu dvostruko višu od stvarne
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader tražio je u prvoj polovici 2009. od čelnika Janafa da kupe zemljište na Žitnjaku od vlasnika Diokija Roberta Ježića u kratkom roku i po nerealno visokoj cijeni kako bi Ježić mogao financijski zatvoriti posao kupnje riječkog Novog lista, čiji je u tom trenutku već bio suvlasnik.

Spekulacija o ovom motivu tadašnjeg premijera bilo je i do sada. No, u međuvremenu su to potvrdili i njegovi prijašnji bliski suradnici u svojim iskazima USKOK-u u istrazi koja se vodi protiv Sanadera i Ježića.

Sastanak u Vladi

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, kao tadašnji predsjednik NO-a Janafa, USKOK-u je prepričao događaje sa sastanka u Vladi kada je Sanader pozvao čelne ljude Janafa i Diokija.

- Sanader je tražio da se projekt realizira kako bi Ježić mogao preuzeti Novi list. Rekao je da je Novi list po svojoj uređivačkoj politici jasno izražavao lijeve stavove pa se tom kupnjom htjela promijeniti uređivačka politika - izjavio je, među ostalim, Jandroković, napominjući da Sanader na tom sastanku nije izravno tražio da Janaf kupi zemljište po određenoj cijeni, ali da se stekao dojam kako je bio bliži pozicijama Diokija i prodaji po višoj cijeni, iako je Janaf državna tvrtka. Jandrokovićeve riječi USKOK-u potvrdio je i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je, prema Sanaderovu nalogu, bio medijator u slučaju sporne kupoprodaje.

- Sanader mi je objasnio pozadinu prodaje... Rekao je da Ježiću pomaže kupiti Novi list, što je strateški cilj HDZ-a kako bi mogli utjecali na uređivačku politiku Novog lista koja je u to vrijeme bila jedna od najljevijih tiskovina i nije odgovarala politici HDZ-a - naglasio je Polančec. Ježić je krenuo u preuzimanje Novog lista u dvije faze.

Bahati nastup

- Ježić je prvi vlasnički paket u Novom listu stekao prije ovih pregovora o kupoprodaji zemljišta. Tada je krenuo u drugu fazu pregovora s vlasnicima dodatnih paketa, iako još nije podmirio sve obveze iz prvog paketa. Zato mu se žurilo da proda zemljište - objasnio je Polančec, napominjući da je Sanader na spomenutom sastanku u Vladi najveći pritisak vršio na Jandrokovića i odvjetnika Danijela Benka, pravnog savjetnika Janafa, koji se cijelo vrijeme najizravnije opirao bilo kojoj cijeni koja bi premašivala prag isplativosti za Janaf.

Na tom sastanku bili su prisutni i predsjednik Uprave Janafa Ante Markov i Robert Ježić. Ježić je, tvrdi Polančec, kao i inače nastupao dosta bahato. Imao je procjenu Hypo banke o vrijednosti zemljišta na 34 do 35 milijuna eura i licitirao je prodajnom cijenom od oko 30 milijuna. Sanader je, kažu svjedoci, stalno govorio kako mu se čine prihvatljivi Ježićevi argumenti o toj cijeni zemljišta. No, Janaf je uz procjenu sudskog vještaka na 27 do 28 milijuna eura, raspolagao i procjenom neovisne procjeniteljske kuće koja je došla do maksimalne vrijednosti zemljišta od 17 milijuna eura.

Sudionici sastanka shvatili su da je Ježić upoznat s tom procjenom jer je omalovažavao procjeniteljsku kuću koja je izradila procjenu.

Sanader: Pa što vi mislite da ću vas ja strpati u zatvor!

Kada je odvjetnik Benko odbacio sve Sanaderove sugestije rekavši da Janaf ne može ići iznad razine isplativosti, jer će inače ući u zonu kaznene odgovornosti, što je navelo Markova i Jandrokovića da ostanu na dotadašnjim pozicijama i ne pristanu na cijenu veću od 17 milijuna eura, Sanader je uzvratio riječima: “Pa što vi mislite da ću vas ja prisiljavati da činite kaznena djela, da ću vas strpati u zatvor!”.

- Sanader je potom ustao i rekao Ježiću: ‘Prodaj to Rusima ili Slovencima’. Izišao je i zalupio vratima. Nakon sastanka me nazvao i rekao da je Benko budala, da ništa ne razumije i da s njim više ne želi imati posla - ispričao je Jandroković te dodao da je ubrzo dogovorena prodajna cijena od 17 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:24