VELIKI DUGOVI

Medika prestala isporučivati lijekove bolnicama, Beroš: ‘Gomilani problemi došli su na naplatu‘

 Ivo Ravlic/Cropix

Ni nakon današnjeg sastanka predstavnika veledrogerija i ministra zdravstva Vilija Beroša problem duga za odavno potrošene lijekove i medicinski potrošni materijal u hrvatskim bolnicama u iznosu od 4,2 milijarde kuna nije riješen. Novi sastanak dogovoren je za srijedu.

No, od danas najveća hrvatska veledrogerija Medika ne isporučuje lijekove u dvadesetak bolnica koje su i najveći dužnici. Među onima koje bi se uskoro mogle naći u nestašici lijekova su i neke kliničke bolnice i klinički bolnički centri, a među njima, potvrdili su nam iz bolnica, to su i KB Dubrava, KBC Osijek i KBC Split.

Istodobno, u Ministarstvu zdravstva tvrde da nestašica zasad nema jer bolnice imaju dovoljno lijekova na "lageru", a uvjereni su i da će dok traju pregovori potrebni lijekovi ipak stizati.

"Tražili smo hitnu uplatu milijardu kuna za plaćanje starih dugova odmah, odnosno do kraja srpnja. Za drugu milijardu tražimo uplatu do 15. studenoga, s tim da ćemo prihvatiti i mjenicu Ministarstva financija", rekao nam je direktor Medike, Jasminko Herceg.

"U srijedu imamo nastavak razgovora u Ministarstvu financija i sigurno ćemo naći određena financijska sredstva koja će pomoći da prebrode tu krizu koja je nastala i intenzivirala se upravo zbog koronavirus epidemije i krize", rekao je Beroš novinarima nakon konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

To su problemi koji su gomilani desetljećima, a sada su došli na naplatu, ističe. Poručio je da će napraviti sve da ne dođe do nedostatka lijekova.

Beroš je naglasio kako ne bježi od rješavanja toga pitanja te će on osobno, Vlada i Ministarstvo financija napraviti određeni iskorak da bi riješili problem, međutim, najvažnije je utemeljiti "dobru priču za nadalje".

"Neće biti moguće da se generiraju ovoliki dugovi jer će to i ubuduće predstavljati određeni problem", istaknuo je Beroš.

Još kao pomoćnik ministra zdravstva sudjelovao je u prethodnim razgovorima koji su se odvijali sukcesivno svakih šest mjeseci pa smatra da to nije dobro.

"Moramo utemeljiti, pogotovo zbog građana i bolesnika, priču koja će biti znanstveno i klinički utemeljena i financijski održiva. O tome razgovaramo u Ministarstvu zdravstva, uključujući i sve druge sudionike i participante tog procesa, i siguran sam da ćemo naći adekvatno rješenje", uvjerava Beroš.

Upitan koje su bolnice u najvećim problemima, odgovorio je kako nije dobio nikakve informacije od bolnica da su u problemima.

Predstavnici veledrogerija u ponedjeljak su poručili da zbog nagomilanih dugova i nestašice više od 20 bolnica u Hrvatskoj neće dobiti naručene lijekove. Dug je veći od četiri milijarde i 200 milijuna kuna i veledrogerije traže hitno milijardu kuna da prežive ljeto, kao i formiranje radne skupine za trajno rješavanje problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:53