OSTOJIĆEVE MJERE

'MEDIKOL OSTAO BEZ UGOVORA: 400.000 LJUDI NA PRETRAGE MORA U BOLNICE' Uvodi se red u rad privatnih poliklinika

Također je na upit novinara rekao kako će inzistirati da se do 12. srpnja raspiše natječaj za stažiranje liječnika
 CROPIX

NOVI MAROF- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ovih je dana sklopio ugovore sa privatnim poliklinikama koje su u zdravstvenoj mreži, dok se s drugima neće sklapati, već će se uvoditi red, izjavio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Na području ugovora države s privatnim poliklinikama zatekli smo veliki nered i sada polako uvodimo red, ustvrdio je Ostojić odgovarajući na novinarska pitanja u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof, gdje je predstavio plan razvoja palijativne skrbi.

Ostojić je istaknuo da su privatne poliklinike dobrodošle, ali s njima će se raditi sukladno potrebama i činjenici da se ugovori sklapaju samo s poliklinikama koje su u zdravstvenoj mreži. Dok sam na čelu ministarstva, neće biti donošenja nezakonitih odluka niti "dogovora ispod stola", već će se sve odluke donositi transparentno, ustvrdio je.

Na upit oko privatne poliklinike Medikol, s kojom nije obnovljen ugovor o pružanju usluge magnetske rezonancije i nekih drugih usluga, Ostojić je kazao da nije detaljno upoznat sa situacijom, ali zna da su potpisani ugovori o obavljanju nekih drugih usluga. Budući da ugovor s Medikolom nije potpisan, oko 400.000 stanovnika sjevera Hrvatske neke pretrage može obavljati samo u javnim bolnicama koje su za to opremljene.

Također je na upit novinara rekao kako će inzistirati da se do 12. srpnja raspiše natječaj za stažiranje liječnika, o čemu je odluka donijeta još u svibnju.

Govoreći o sanaciji županijskih bolnica, Ostojić je ustvrdio kako je taj proces počeo jučer plenarnim sastankom sa svim sanacijskim ravnateljima koji u idućih trideset dana trebaju predstaviti sanacijske planove. Ostojić smatra kako će se pozitivni rezultati vidjeti u roku godine dana.

UGOVOR IZ SNOVA Medikol na poslu s državom zaradio pola milijarde kuna!

Vezano uz temu županijskih bolnica, Ostojić je posebno pohvalio suradnju sa čelnim ljudima Varaždinske i Sisačko-moslavačke županije, gdje kreće izgradnja prvih zdravstvenih objekata po modelu javno-privatnog partnerstva.

Jedan od njih je specijalna bolnica u Popovači gdje je natječaj već raspisan. Drugi projekt je dogradnja varaždinske Opće bolnice, gdje je situacija nešto složenija zbog nabave opreme za bolnicu. Projekti i priprema za građevinski dio su gotovi, a nakon što se postigne dogovor oko opreme kreće se u raspisivanje natječaja, kaže Ostojić.

U vezi europskih zdravstvenih kartica Ostojić kaže da se na tom području ulaskom Hrvatske u EU neće ništa značajnije promijeniti. Hitna medicinska i liječnička skrb i dalje će biti besplatna, dok nešto veće promjene nastupaju od slijedeće godine kada će građani Hrvatske moći obavljati dijagnostičke pretrage u drugim zemljama EU bez prethodne najave HZZO-u.

No, Ostojić kaže da zbog nižih cijena tih pretraga u Hrvatskoj sigurno neće doći do većeg broja odlaska naših građana u druge zemlje, jer HZZO vraća samo dio troškova, do visine iznosa te pretrage u našoj zemlji, a nema ni povratka putnih troškova.

Iskustva drugih zemalja EU pokazala su da nije bilo većih odlazaka prego granice na dijagnostičke pretrage pa se očekuje da će isti slučaj biti i kod nas, zaključio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:58