PREVARENI?

Međimurci bijesni na trap zvijezdu: ‘Namamio nas je na snimanje spota za srpsku seriju‘

Rekli su nam samo da ćemo promovirati ljepote našeg kraja, žale se u dopisu KUD-ovi lokalnom listu Međimurje
 Bruno Mesarić

Zagrebački treper Antonio Martinović, poznatiji kao SHIN, snimio je singl "Pet minuta golube" koji je ujedno i soundtrack za novu sezonu popularne srpske serije Južni vetar. Uz kadrove snimane u "podzemlju" karakteristične za seriju, pojavljuju se i scene s plesačicama nekoliko međimurskih KUD-ova odjevenih u nošnje.

image

Snimanje spota za seriju Južni vetar

Bruno Mesarić

Nakon izlaska pjesme, na adresu Lista Međimurje stigao je dopis jednih od sudionika u kojem je navedeno da nisu bili upućeni u sadržaj spota, već da su dobili poziv organizatora u kojem je bilo navedeno da će se kroz spot promovirati ljepote Međimurja uz snimanje na atraktivnim lokacijama uz snimke starijih žena u narodnoj nošnji koje bi bile kulisa.

- S obzirom na to da je jedna od organizatorica snimanja s područja općine Nedelišće, nismo posumnjali da će narodna nošnja na neki način zapravo biti zloupotrebljena i promovirana na način koji nije primjeren. KUU Seljačka sloga Nedelišće prethodno nije bila upoznata sa sadržajem spota i samom pjesmom, a kad su sredinom snimanja članice uvidjele o čemu se radi, istupile su iz daljnjeg snimanja, stoji u dopisu.

Na naš poziv, iz kulturno umjetničke udruge poručili su da nemaju komentara. Glazbenik SHIN, s druge strane, razočaran je i uvrijeđen zbog nastalog problema. - Lažu da su otišli sa snimanja, snimanje je prošlo u najboljem redu i svi su uživali, rekao je Antonio.

image

Snimanje spota za seriju Južni vetar

Bruno Mesarić

Na svom je Instagramu podijelio fotografije članka iz ranije spomenutog lista te dodao da se nepotrebno lažno javno blati ostale gospođe iz KUD-ova koje su sudjelovale u spotu.

- Da maknem iz pjesama i spotova svaki trag naše kulture i radim pjesme o kokainu i spotove u kojima stojim kraj Ferrarija i mašem rukama ili da idemo još jače i za idući spot napravimo nešto sto još niste vidjeli bas u inat ovakvima? Možda nekom smeta što je serija srpska? Živimo li još u takvoj državi?, napisao je u opisu objave.

Slavko Bregović, predsjednik KUD-a Mura čije su plesačice folklora također sudjelovale u snimanju, rekao je da su oni od početka znali svrhu snimanja spota. Odluku u sudjelovanju donijele su upravo plesačice.

- Imao sam puno sličnih upita tijekom godina i ni jedan nisam rješavao sam nego demokratski - sa svim članovima na koje se neki upit odnosio. Nakon "zelenog svjetla" mojih folklorašica i dogovora s voditeljem folklorne sekcije, nastavio sam komunikaciju sa Shin-ovim timom. Naravno da sam im postavio niz pitanja o tome kako će izgledati finalni projekt i na baš sva sam dobio odgovor, bez nekog uvijanja ili izmotavanja, rekao je Bregović.

Dodao je da su mu cijelo popodne pristizale fotografije i komentari koji su svjedočili dobroj zabavi i ugodnom druženju, a iz murskog KUD-a nitko nije primijetio ikakve konflikte tijekom snimanja. Spot za Južni vetar: Na granici do ovog je trenutka skupio 556 tisuća pregleda i više od 200 komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:36