U MIHOVLJANIMA

Međimurje obilježava 76. obljetnicu oslobođenja od fašističke okupacije

U sjećanje na 6. travnja 1945. položeni su vijenci i zapaljene svijeće
Ilustracija
 Aleksandr Kichigin/Alamy/Alamy/Profimedia

Kod spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu u utorak je obilježena 76. obljetnica oslobođenja Međimurja od fašističke okupacije.

U sjećanje na 6. travnja 1945. položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da je oslobođenje glavnoga međimurskog grada označilo kraj teške četverogodišnje mađarske fašističke okupacije.

"Taj datum označava i povratak Međimurja u hrvatske granice te je stoga jedan od najvažnijih datuma naše moderne povijesti", rekao je Kovač.

Dodao je da su u otporu nacistima i fašistima sudjelovali i mnogi Međimurci koji su se aktivno priključivali partizanima.

"Činjenice govore da bez antifašističke borbe ne bi bilo hrvatskog Međimurja, Istre i Rijeke, hrvatskih otoka i Baranje. To je najbolji odgovor svim revizionistima koji bi neistinama i rušenjem spomenika htjeli mijenjati povijest", rekao je čakovečki gradonačelnik.

Dodao je da se žrtva onih koji su zbog drugačije vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja završili u plinskim komorama, pred streljačkim vodovima i pod noževima krvnika u koncentracijskim logorima diljem Europe ne smije zaboraviti.

"Naša je zadaća sjećanje na poginule i ubijene u Drugom svjetskom ratu, kao i spomen na slavne dane travnja 1945. godine čuvati i prenositi na generacije koje dolaze", zaključio je Kovač.

U izaslanstvu Grada Čakovca bili su i zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Zoran Vidović, a uime Međimurske županije vijenac su položili župan Matija Posavec i njegov zamjenik Josip Grivec te predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak. Na svečanosti su bila i izaslanstva Općine Donjeg Kraljevca i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije.

Nakon obilježavanja obljetnice na čakovečkom groblju, položeni su vijenci i na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:03