NAJBOLJI PROJEKT EU

Međimurska županija: Sustavna podrška svim potencijalno darovitim učenicima

Nastavnici koji su stekli iskustvo svoje će znanje prenositi kolegama te će lakše identificirati buduće potencijalno darovite učenike

Aktivnosti projekta 1,2,3…PALIM LAMPICU! pridonijele su iskoraku u obrazovanju na regionalnoj razini zbog potpore i uključivanja potencijalno darovitih učenika koji nisu možda baš odlikaši, ali na svojem specifičnom području interesa postaju mali stručnjaci.

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA prijavila je projekt 1,2,3…PALIM LAMPICU! za izbor najboljeg EU projekta unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Projekt se provodio od 28.6.2017. do 27.6.2019. godine.

80 učenika

Glavni cilj projekta vrijednog 799.856,24 kune, u potpunosti povučenih iz Europskog socijalnog fonda, bila je uspostava sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u sklopu redovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji.

Uz jačanje kompetencija nastavnika tj. mentora za rad s potencijalno darovitim učenicima te kroz individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja za 80 potencijalno darovitih učenika htjelo se osigurati stimulativno okruženje za daljnji razvoj darovitosti.

Način razmišljanja „izvan okvira“ učenicima je olakšao kreativnost i inovativnost koji su prijeko potrebni za sve brže promjene u cijelom STEM području s kojima se susrećemo svakodnevno.

Prenošenje znanja

Razvijen sustav podrške potencijalno darovitim učenicima u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija glavni je rezultat projekta. Ojačani su i kapaciteti 22 stručna suradnika osnovnih i srednjih škola za područje procjene osobina i identifikacije darovitih učenika te 118 nastavnika osnovnih i srednjih škola za područje razvoja metoda i oblika rada s darovitim učenicima.

Uz potporu stručnjaka mentori su izradili 25 individualiziranih programa koje su provodili kroz ukupno 78 sati radionica za 81 potencijalno darovitog učenika.

Nastavnici ili mentori koji su kroz edukacije i provedbu individualiziranih programa stekli iskustvo rada s potencijalno darovitim učenicima svoje će znanje prenositi ostalim zainteresiranim kolegama te će lakše identificirati buduće potencijalno darovite učenike, a time i prilagođavati program njihovim potrebama, što je veliki plus za područje obrazovanja u županiji, smatraju u JU REDEA-i.

Nositelj projekta bila je Međimurska županija, dok su partneri bili Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, OŠ Belica, OŠ Domašinec, OŠ Donja Dubrava, OŠ Goričan, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Hodošan, OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Podturen, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Selnica, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Sveta Marija, OŠ Strahoninec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Prelog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:49