‘NE SMIJEMO VIŠE‘

Međimurski proizvođač oglasio se o ratu za krumpir u Konzumu i Vujnovcu: ‘Nazvao me direktor...‘

‘Nazvao me direktor nabave iz Konzuma i rekao: ‘Dobio sam usmeni nalog od ENNA Fruita da više ne smijemo naručivati krumpir od tebe‘

Mirjan Dodlek, vlasnik tvrtke

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Tvrtka Dodlek-agro izbačena je iz Konzuma kao dugogodišnji dobavljač krumpira, rekao je u utorak u Belici u Međimurju vlasnik tvrtke Mirjan Dodlek i za to okrivio tvrtku ENNA Fruit čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, ali ta tvrtka demantira Dodlekove tvrdnje.

"Nakon pokušaja neprijateljskog preuzimanja tvrtke Dodlek-agro od ENNA Fruita od prije godinu i pol dana, Dodlek-agro izbačen je iz Konzuma kao dobavljač krumpira nakon 18 godina poslovne suradnje. Godišnje smo isporučivali Konzumu 11 do 12 tisuća tona krumpira što u financijskom iznosu znači da godišnje gubimo 6,25 milijuna eura prihoda", rekao je Dodlek na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da je ovisnost njegove tvrtke o Konzumu 70 posto.

Kazao je da je sve počelo 14. ožujka ove godine pozivom direktora iz Konzuma koji mu je rekao da tog tjedna do petka isporuči sav krumpir prema narudžbama, te da je dobio usmeni nalog od ENNA Fruita da od ponedjeljka 20. ožujka 2023. godine više ne smije naručivati krumpir od Dodlek-agra.

image

Mirjan Dodlek, vlasnik tvrtke

Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Smatram da smo ovim potezom dovedeni u nepovoljnu pregovaračku poziciju, jer ovim postupkom pregovaranja nije ni bilo. Jedna od strana preko noći odlučila je da joj nakon svih ovih godina poslovanja više nismo potrebni", rekao je Dodlek.

Godišnja proizvodnja krumpira tvrtke Dodlek-agro, što vlastitog što u suradnji s 30-ak kooperanata u Međimurju, iznosi 16 tisuća tona, a zajedno s kooperantima ima 60 posto ukupnih skladišnih kapaciteta za krumpir u Hrvatskoj, rekao je vlasnik tvrtke.

"Iza nas je velikih pet projekata u koje smo uložili devet milijuna eura, a sve investicije su financirane iz HBOR-ovih zajmova te trenutno zaduženje prema HBOR-u iznosi četiri milijuna eura koje moramo vratiti u sljedećih 12 godina, a sve u svrhu poslovanja s Konzumom kao strateškim partnerom", rekao je Dodlek.

image

Mirjan Dodlek, vlasnik tvrtke

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kaže da su otpuštanja u Dodlek-agru već počela, te da prijeti gubitak još desetak radnih mjesta.

Ocijenio je da se radi o upropaštavanju domaće proizvodnje. Podsjetio je da je ENNa fruit sagradila pakirni centar u Varaždinu, ali da nema proizvodnju i skladišta.

"Oni su nas izbacili iz Konzuma da bi upropastili ovaj objekt, otkupni pakirni centar, da nas dovedu do situacije da nemamo kamo sa svojom proizvodnjom i da smo primorani doći k njima”, ustvrdio je Dodlek.

Kazao je i kako im je tvrtka ENNA Fruit ponudila suradnju, odnosno otkup njihovog rinfuznog krumpira.

Podršku Dodlek-agru dali su zamjenik međimurskog župana Josip Grivec i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

image

Mirjan Dodlek, vlasnik tvrtke

Zeljko Hajdinjak/Cropix

ENNA Fruit: Nikome nismo zabranili da naručuje krumpir od dosadašnjeg partnera

"Ni ENNA Fruit niti g. Vujnovac apsolutno nisu ‘zabranili‘ direktoru Voća i povrća u Konzumu ili bilo kome drugome da naručuje krumpir od dosadašnjeg partnera. U konkretnom slučaju, ENNA Fruit nudi povoljnije cijene, ujednačenu kvalitetu i pravovremenu isporuku robe te ima značajno veću mrežu domaćih kooperanata koja jamči veće količine domaćega krumpira kroz cijelu godinu", rekli su Hini iz ENNA Fruita.

Naglašavaju da je ENNA Fruit dobavljač krumpira za Konzum te da nema utjecaja na ostale Konzumove dobavljače ili odluku o njima. Također, navode da tvrtka ima osigurana skladišta krumpira kroz svoje otkupne centre i dugogodišnje kooperante.

Nadalje, iz tvrtke naglašavaju da su do ove godine bili drugi najveći otkupljivač domaćeg krumpira u Hrvatskoj, a da će od sezone 23/24 biti najveći organizator proizvodnje i otkupljivač domaćeg krumpira te da se pakirani namjenski krumpir EF prodaje u Konzumu od ožujka 2023. godine.

"Dodlek je jedini Konzumov dobavljač namjenskog krumpira posljednjih 7,8 godina, a od 2007. daleko najveći dobavljač ostalih pakiranja krumpira za Konzum te unatoč tome ima oko 3,5 milijuna eura duga (2,5 milijuna eura banke i 1 milijun eura dobavljači), što ukazuje na nesolventnost i neodrživost njegovog poslovanja unatoč tome što je godinama bio daleko najveći dobavljač Konzuma", poručuju iz ENNA Fruita.

Napominju da su Mirjanu Dodleku ponudili poslovni model u kojem bi riješio dugove i ostao u poslovnoj suradnji, ali da je Dodlek njihovu ponudu odbio.

image

Mirjan Dodlek, vlasnik tvrtke

Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:17