NOVA AMBICIJA

Međimurski župan Posavec okuplja lokalni lijevi centar i želi stvoriti ‘sjeverni IDS‘

U toj kombinaciji Matija Posavec ne računa na stare stranačke kadrove HNS-a poput Predraga Štromara, kao ni na Radimira Čačića
Matija Posavec
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako su osvojili šest mandata, jedan više od HDZ-a, lideri Restart koalicije, a posebno SDP-ovci, moraju se osjećati gubitnicima u III. izbornoj jedinici (Zagorje, Varaždin, Međimurje) jer je SDP s partnerima na prošlim parlamentarnim izborima, 2016., potukao HDZ osvojivši osam mandata.

Uz SDP-ovca Sinišu Hajdaša Dončića, jedinim istinskim pobjednikom izbora u III. jedinici može se smatrati međimurski župan Matija Posavec, koji se, nakon što je lani napustio HNS, na ovim izborima natjecao kao nezavisni kandidat na listi Restart koalicije. Osvojio je čak 16.379 glasova, najviše od svih na listi.

Osokoljen tim rezultatom, Posavec planira do lokalnih izbora stvoriti novu regionalnu političku opciju - po uzoru na istarski IDS - u koju bi, kažu naši izvori, uključio bivše HNS-ovce, razočarane lokalne političare s lijevog centra i centra, kao i nezavisne načelnike.

U toj kombinaciji Matija Posavec ne računa na stare stranačke kadrove HNS-a poput Predraga Štromara, kao ni na Radimira Čačića.

Kako je funkcija župana nespojiva s funkcijom saborskog zastupnika, Posavec će u Sabor ući tek nakon što mu u kasno proljeće iduće godine istekne mandat župana. Do tada će u Saboru umjesto njega najvjerojatnije sjediti SDP-ovka Boška Ban Vlahek. Kada se Posavec vrati u Sabor, pokušat će sebe i novu regionalnu opciju koju stvara etablirati na nacionalnoj razini.

Šefu HDZ-a i skorom mandataru za sastavljanje nove Vlade Posavec, kako doznajemo, neće dati potpis, a eventualnu suradnju s Plenkovićevom vladom isključivo vidi na projektima od interesa Međimurja i sjevera Hrvatske. Zbog odličnih rezultata koje je na ovim izborima ostvario u Čakovcu međimurski župan razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika u svibnju 2021. Posavcu je ta ideja primamljiva jer ta funkcija nije nespojiva s onom saborskog zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:58