PRIJETNJA KUPAČIMA

Medulin se nakon ilegalne gradnje obračunava i s ilegalnim sidrištima

Medulinski načelnik Ivan Kirac kaže da je nakon Premanture na redu Vunkuranska vala koju će također počistiti od „ilegalnih vezova” u moru

Sidrišta u Medulinu

 Press

Medulin nije samo odlučio prokazivati najnovije slučajeve bespravne gradnje, već i napraviti reda na moru. Još prije dvije godine počeli su s čišćenjem ilegalnih sidrišta u svom akvatoriju, a s time su nastavili nakon dvije godine pauze ove godine u Premanturi u Guvninoj uvali gdje su ronioci naišli na najmanje 80-tak betonskih sidrišta i raznog građevinskog otpada koje je bilo u funkciji divljih sidrišta. Za njihovo vađenje Općina Medulin je angažirala Ronilački klub Centar iz Medulina koji su uz pomoć dva manja i jednog većeg plovila izvukli impresivnu količinu betonskih blokova, betoniranih automobilskih guma i ostalog otpada.

Kako nam kaže medulinski načelnik Ivan Kirac, nakon Premanture na redu je Vunkuranska vala koju će također počistiti od „ilegalnih vezova” u moru koji unose nered, sigurnosna su prijetnja kupačima, a i vlasnici plovila ne plaćaju nikome ništa. Zasad se ne zna koliko će blokova naći pod morem dok ronioci ne krenu na teren.

image

Sidrišta u Medulinu

Press

- Ove akcije su se dosad pokazale dobrima jer se smanjilo ilegalno sidrenje u našim uvalama te priobalju. Kada je bila akcije prije dvije godine uz obalu autokampa Medulin, mnogi su jednostavno otišli dalje sa svojim brodicama, ali mnogi su došli kod nas i uzeli vez u našim komunalnim lukama ili marinama. Napravili smo reda. Ilegalno se sidre svi - od domaćih do stranih. I zbog toga trpimo više šteta. Prije svega tu je sama sigurnost kupača jer ništa nije označeno, a brodice se često kreću između kupača što bi moglo završiti s kobnim posljedicama, ističe Kirac.

Naime, ljeti je u ovom akvatoriju jako prometno, a prošlog ljeta svjedočili smo mnogim nezgodama na medulinskoj obali. Ima jako puno raznih vrsta plovila koja često dolaze do samih plaža.

- I ne samo to. Ima tu i stranaca koji na ovaj način izbjegavaju plaćanje veza. Ne znam koliko je to točan broj, ali svakako će se ovime on smanjiti te će se povećati i prihodi u marinama i lučicama na jugu Istre, ističe Kirac. Nakon tih akcija akvatorij oslobođen od ilegalnih sidrišta ogradit će se psihološkom barijerom.

- Mjesta za te brodice u našim lučicama ima tako da svi oni koji su koristili ta sidrišta imaju mjesta, zaključio je Kirac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:47