KAMO S OTPADOM?

Medulinski načelnik traži da se izgradi novi centar za gospodarenje otpadom Kaštijun

‘Smatramo da je krajnje vrijeme da se svi akteri angažiraju u izgradnji novog, modernog i adekvatnog centra za gospodarenje otpadom‘
Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun
 Goran Sebelic/Cropix

U očekivanju velikog prosvjeda građana u Puli vezano za istarski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun koji je cijelo ljeto širio neugodne mirise na jugu Istre, posebno mještanima na području Medulina, tamošnji je načelnik Ivan Kirac u otvorenim pismu predložio da se sagradi novi centar. Podržava najnoviju smjenu uprave Kaštijuna i prosvjed koji je najavljen, ali smatra da je hitno potrebno napraviti novi centar i premjestiti Kaštijun.

- Smatramo da je sada krajnje vrijeme da se svi akteri i dionici od državne razine preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa do Istarske županije i svakog pojedinog grada i općine u Istri angažiraju radi izgradnje novog, modernog i adekvatnog centra za gospodarenje otpadom koji će biti situiran na novoj lokaciji koja neće negativno utjecati na razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva žiteljima Istre, a pogotovo na razvoju jedne od općina rekordera po broju noćenja.

Cijena za takav premještaj nije velika kada se uzmu u obzir sve relevantne varijable. Naime, sama izgradnja Kaštijuna koštala je 266 milijuna kuna. Međutim, posljedica izgradnje Kaštijuna na ovoj lokaciji i svi negativni učinci koje on proizvodi prvenstveno na stanovništvo Općine Medulin, ali i mještane Grada Pule te donekle i Grada Vodnjana daleko nadmašuju iznose gradnje jednog centra. Investicije u turizam i poljoprivredu na dijelu južne Istre nisu dosegle niti približno investicije na području Rovinja, Poreča, Umaga! Zanemarimo li gospodarski utjecaj, pitam vas koja je cijena zdravlja Medulinaca kojima je nametnuto da žive na smetlištu, pita se medulinski načelnik.

Piše da je iz iz javnih podataka vidljivo da je na području Poreča u 2019. završen trogodišnji investicijski ciklus u kojem je u hotele i kampove uloženo preko 2,5 milijardi kuna. U rovinjsku uvalu luksuza uloženo je preko 1,5 milijardi kuna, u Umagu se pored svih dosadašnjih investicija u turizmu ulaže preko 600 milijuna kuna.

- O takvim investicijama mještani Općine Medulin, Grada Pule, ali i cijele južne Istre, mogu samo sanjati. Tko bi se odvažio na našem području uz postojanje Kaštijuna investirati takve iznose? Da li je tek puka slučajnost da na području južne Istre, gdje je smješten Kaštijun nema hotela i kampova s 5 zvjezdica? Da li su stanovnici Općine Medulin i južna Istre građani drugog reda? U usporedbi s takvim investicijama, investicijama u poljoprivredi, ali i razvojem gospodarstva, cijena izgradnje novog centra u Istarskoj županiji na drugoj lokaciji ne čini se više toliko skupa, ističe Kirac.

Veli da je potrebno hitno uspostaviti sinergijski dijalog sa svim sudionicima, od Vlade preko Istarske županije, pa do svakog gradonačelnika i načelnika u Istri kako bi se navedeni problem lokacije Kaštijuna napokon počeo planski i strukturno rješavati.

- Kaštijun ne podnosi potrebe Istre. Planiran je za zadovoljenje potreba 206,344 stanovnika Istarske županije. S turističkog aspekata u trenutku planiranja Kaštijuna, odnosno 2009. godine u Istri je bilo 18,1 milijuna noćenja na 2.7 milijuna dolazaka, dok je deset godina kasnije u Istri ostvareno 26,4 milijuna noćenja na 4,5 milijuna dolazaka. Radi se o povećanju broja noćenja i dolazaka za 45% odnosno 66%. Koliko je povrh toga još novonastalih stambenih jedinica, ističe Kirac. Dodaje da je premještaj nešto što je potrebno radi generacija koje nas slijede i radi dugoročnog održivog razvoja Istarske županije, a prvenstveno uspavanog gospodarstva Općine Medulin, Grada Pule te južne Istre.

- Do tog trenutka Kaštijun mora funkcionirati u skladu s najvišim standardima. Prema javno dostupnim informacijama Kaštijun ne može u potpunosti ispravno funkcionirati zbog prekomjerne količine otpada koji se na njega zbrinjava, ali i samog sastava otpada koji uključuje i biootpad koji se na Kaštijunu sukladno odredbama Zakona o gospodarenju otpadom tamo ne bi smio odlagati. Kako će nova uprava pristupiti rješavanju tog problema ostaje za vidjeti, ali nadamo se da će mjere biti strože, penali skuplji, a rezultati bolji nego li oni do sada, ističe Kirac.

Veli i da će oni u svom dvorištu učiniti sve što treba. Tako je tvrtka MedEko u fazi planiranja sustava zbrinjavanja biootpada. Ove sezone povećali su za otprilike 30% broj izdanih kazni i novih ugovora korisnicima koji su neprijavljeno i nepravilno odlagali otpad, a kroz promjene pravilnika o koncesijama i gospodarskim djelatnostima uvjetovat će poslovne korisnike na sklapanje ispravnih ugovora o odvozu otpada.

- Namjeravamo u proračun uvrstiti izgradnju mreže mjernih stanica te pružiti našim mještanima stvaran uvid u sastav zagađenja zraka te omogućiti pristup nedvojbenim podatcima o zagađenju pomoću kojih će napokon imati alat za ostvarenje svojih prava. Mrežu koja će jednog dana nadamo se imati jedinu funkciju alarmiranja u slučaju havarija poput one ranije ove godine. Međutim, smatram da je odgovornost svake Općine i Grada u Istarskoj županiji da se osvijeste po pitanju vlastitoga utjecaja na podneblje Medulina stoga upućujem ovo otvoreno pismo kao političku notu i kamen-temeljac neizbježne suradnje po pitanju održivog gospodarenja otpadom, zaključio je medulinski načelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:16