TEMELJ DRUŠTVA

Međunarodni dan volontera: ‘Ovo nije hobi, već misija spašavanja ljudskih života. To se jednostavno živi‘

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na konferenciji je naglasio da trenutna zakonska rješenja nisu dovoljna

Konferencija ‘Volonteri u sjeni - Prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga‘

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Hrvatski Crveni Križ obilježio je u utorak Međunarodni dan volontera konferencijom pod nazivom "Volonteri u sjeni - Prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga", kojom je tematizirao položaj volontera u društvu.

"Broj volontera, pripadnika operativnih snaga je definiran, što je ključ kvalitetnog upravljanja. Svi današnji akteri složni su u mišljenjima da je potrebno ponuditi rješenja koja će zadovoljiti i volontere i poslodavce kroz razne financijske oblike, porezna rasterećenja, porezne odbitke te slične financijske i nefinancijske benefite", izjavio je na konferenciji izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog Križa, Robert Markt.

image

Robert Markt

Zeljko Puhovski/CROPIX

Istaknuo je važnost instrumenata kojima bi se volonteri mogli zadržati kako bi se njihov broj povećao.

Na konferenciji su se osvrnuli i na problem razlikovanja volontera koji se spontano priključuju u kriznim situacijama i onih koji se obučavaju i svakodnevno volontiraju.

Pripadnicima operativnih snaga, naveli su sudionici, potrebno je omogućiti određene benefite koji bi im omogućili jednostavnije volontiranje u kriznim situacijama, ali i omogućiti poslodavcima određene povlastice kako bi njihovi zaposlenici mogli volontirati, a poslodavci bili obeštećeni na neki način.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je da trenutna zakonska rješenja nisu dovoljna.

image

Slavko Tucaković

Zeljko Puhovski/CROPIX

"Država, lokalna i područna samouprava mogu djelovati sa svoje razine", dodao je.

Dugogodišnji pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Josip Granić, rekao je da je potrebno ostvariti potencijalne koristi za volontere jer je jedan od temelja cijelog društva da se razvija i napreduje.

"Želimo pokušati zakonskim izmjenama bolje i kvalitetnije utvrditi poziciju volontera kako bi njihov rad bio primjerenije vrjednovan i da bismo imali što više volontera", izjavio je Granić i ocijenio kako se nalazimo u doba kad ljudi ne žele davati toliko svoga vremena kao što su davali prije, a sustav počiva na volonterima i želimo ga unaprijediti.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, Damir Trut, istaknuo je da se rad sustava CZ-a, koji okuplja 15.000 volontera, temelji na radu volontera u teškim aktivnostima i katastrofama.

image

Damir Trut

Zeljko Puhovski/CROPIX

"Volonteri imaju specijalnosti kojih nema u profesionalnom sastavu i mogu dati poseban doprinos i pomagati potrebitima", rekao je Trut.

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević zahvalio je pripadnicima HGSS-a, HCK-a i dobrovoljnim vatrogascima na mukotrpnom radu za opće dobro. Bezbroj puta su, kaže, u svim nedaćama i prirodnim katastrofama, od požara, poplava do spašavanja na nepristupačnim terenima, pokazali da imaju odgovor na sve te ugroze i da daju puno od sebe.

image

Josip Brozičević

Zeljko Puhovski/CROPIX

"To nije hobi i nekakva slobodna aktivnost, to je naša misija spašavanja ljudskih života i to se jednostavno živi", izjavio je.

Konferencijom i drugim aktivnostima želi se ukazati na potrebu za boljim položajem volontera kako bi lakše i učinkovitije obavljali intervencije, jer uglavnom imaju obveze, a prava su minimalna.

Međunarodni dan volontera, osim konferencijom, obilježen je i predstavljanjem slikovnice "Žabac i izgubljeni dom", izvedbom pjesme "Pjevaj, pleši, volontiraj!" te igricom Planet dobrih djela za djecu predškolske dobi.

Program obilježavanja bit će dovršen u utorak navečer otvaranjem izložbe "Put humanosti", kojom se odaje počast sestrinstvu, osobito volonterki Crvenoga križa Štefaniji Papailiopulos.

image

Konferencija ‘Volonteri u sjeni - Prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga‘

Zeljko Puhovski/CROPIX
image

Konferencija ‘Volonteri u sjeni - Prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga‘

Zeljko Puhovski/CROPIX
image

Josip Granić

Zeljko Puhovski/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:37