MINISTAR SE POHVALIO

Medved dvije godine nakon potresa: ‘Mogu odmah najaviti nešto o čemu već dugo razgovaramo...‘

‘Imali smo do sada ured u Petrinji. Od sljedećeg tjedna, dodatno ćemo osnažiti našu prisutnost formiranjem istog takvog ured u Glini‘, rekao je Medved

Gordan Hanžek, Tomo Medved

 Davor Pongračić/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je u četvrtak da je obnova Banovine prioritet te kako vjeruje da će se u 2023. oni koji su stradali u potresu i koji su u kontejnerima vratiti u svoje domove, a sve sudionike u obnovi pozvao je na proaktivan pristup.

Banovina nije i neće biti zaboravljena, za Vladu nema prioritetnijeg projekta od obnove Banovine ali i Zagreba, poručio je Medved nakon sjednice Vlade izrazivši uvjerenje da će se u 2023. godini svi ljudi koji su stradali u potresu vratiti u svoje obiteljske domove, obnovljene ili novosagrađene.

Pritom je posebno istaknuo važnost sinergije svih dionika koji sudjeluju u obnovi te pozvao lokalne čelnike na proaktivniji pristup, konstruktivne prijedloge i inicijative, a izvođače da prihvate svoj dio odgovornosti za dinamiku i pridržavaju se rokova.

Podsjetio je da su u siječnju s izvođačima potpisani ugovori u vrijednosti preko 500 milijuna kuna za 570 zamjenskih obiteljskih kuća i da oni imaju rok od ukupno godinu dana.

image

Gordan Hanžek, Tomo Medved, Ivan Paladina

Davor Pongračić/Cropix

"Ima određenih poteškoća u dinamici kod zamjenskih obiteljskih kuća i konstrukcijske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, no učiniti ćemo sve da se procesi ubrzaju", kazao je Medved.

‘Onima koji jednom godišnje dolaze na Banovini kako bi kritizirali i skupljali političke bodove‘ poručio je da budu češće prisutni na Banovini.

Medved je ponovio da je Vlada u dvije godine poduzela brojne aktivnosti, investirala više od 2 milijarde kuna kroz razne programe ali i istaknuo kako je riječ o zahtjevnom i složenom procesu posebice kada je riječ o obnovi stambenog fonda. Nije cilj samo vratiti na stanje kakvo je bilo prije potres nego revitalizirati područje Banovine, naglasio je Medved.

Na upit novinara zašto danas nitko od ministara nije na Banovini Medved je kazao da su tamo tri državna tajnika čiju poziciju ne treba omalovažavati - Ivica Poljičak, Tugomir Majdak i Tomislava Mihotić, te da je on osobno na Banovini svaki tjedan.

Paladina: Ne postoji ime i prezime koje je odgovorno

"Već sam rekao da ćemo mi obraditi sve zahtjeve za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća u narednih šest mjeseci. Isto tako, možemo do kraja slijedeće godine, ako dinamika bude brža to može biti i prije, obraditi sve zahtjeve svih onih korisnika koji su trenutno u kontejnerima i u kontejnerskom naselju", rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Istaknuo je i kako su svi suglasni s tim da dinamika obnove nije dovoljno brza, prije svega kada se govori o konstrukcijskoj obnovi i gradnji zamjenskih obiteljskih kuća.

"Ne postoji ime i prezime koje je za to odgovorno. Puno je dionika i puno je objektivnih okolnosti zašto je taj proces zahtjevan i mora trajati", kazao je. Isto tako, poručio je, u tom sudjeluje puno dionika a svatko od njih ima svoj dio odgovornosti.

Paladina je kazao i da građevinske tvrtke u ovom trenutku, za razliku od ranije kada je bila kriza na tom tržištu, imaju jako puno investicija i nije ih lako naći. No, istaknuo je, stoga u operativnoj organizaciji moraju biti puno čvršći i tražiti druga rješenja koja će im dati više fleksibilniji način ugovaranja.

Hanžek: Prihvatili smo odgovornost, apsolutno smo koncentrirani na obnovu

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu Gordan Hanžek poručio je kako su prihvatili odgovornost, apsolutno su koncentrirani na obnovu, dijele zabrinutost i nelagodu građana te je pozvao na povjerenje i strpljenje.

Ustvrdio je kako je cilj ostvariv te da govori o 500-tinjak kuća s obzirom na donesene odluke kao i da je dovršeno 67 posto projektne dokumentacije, a u radu se drže zakona o obnovi, javnoj nabavi i gradnji.

Upitan zašto je obnova zapela Hanžek je rekao kako je izmjenama programa mjera prihvaćeno sve što treba dovršiti da bi kuće bile u punoj funkciji, a što je do tada bilo u obvezi vlasnika te kompletno priključenje na komunalnu infrastrukturu. Sve te postupke, izradu projektne dokumentacije i ugovaranje radova provodi se sustavom javne nabave pa ih je tako provedeno u vrijednosti većoj 1,4 milijarde kuna, istaknuo je Hanžek.

Hanžek: Nije mi lako

Dvije godine od potresa Tomo Medved se pohvalio još nečim, javlja Dnevnik.hr.

"Mogu odmah najaviti nešto o čemu već dugo razgovaramo. To je još snažnija dostupnost naših djelatnika Središnjeg državnog ureda. Imali smo do sada ured u Petrinji kroz koji je prošlo više od 15.000 osoba. Od sljedećeg tjedna, dodatno ćemo osnažiti našu prisutnost formiranjem istog takvog ured u Glini", rekao je Medved.

Gordan Hanžek objasnio je kako su se na terenu morali boriti s naknadnim potresima. Rekao je da je uvijek svima na raspolaganju, da je stalno na Banovini, da neće biti zadovoljan dok i zadnja kuća neće biti obnovljena, ali i da mu nije lako. (L.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 16:39