ŽRTVE PORAĆA

Medved na posljednjem ispraćaju 133 žrtve ubijene u svibnju 1945. godine: ‘Napokon dobivaju svoj mir‘

Podsjetio je da je prošle godine iz jame Jazovka na Žumberku izvađeno 814 posmrtnih ostataka osoba

Tomo Medved

 Marko Mrkonjic/Cropix

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved u utorak je u Laduču nazočio posljednjem ispraćaju 133 žrtve ubijene u svibnju 1945., a u izjavi novinarima naglasio je da će Hrvatska ustrajno tragati za nestalima iz Domovinskog rata i žrtvama iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Iskazavši zahvalu svima koji su dali informacije i pomogli Ministarstvu hrvatskih branitelja u pronalasku masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec, ministar hrvatskih branitelja istaknuo je nakon posljednjeg ispraćaja na mjesnom groblju Laduč, kako 133 nevine žrtve nakon 77 godina napokon dobivaju svoj mir.

"Ministarstvo kontinuirano provodi i probna iskapanja i pronalazak posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a na poseban način je težišno usmjereno na pronalazak nestalih osoba u Domovinskom ratu", rekao je Medved.

Podsjetio je da Republika Hrvatska još traga za 1838 nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Potpredsjednik Vlade Medved pozvao je sve koji imaju saznanja o mjestima, počivalištima, bilo pojedinačnim bilo masovnim grobištima, da ih proslijede Ministarstvu ili policiji kako bi se moglo što prije pronaći nestale osobe.

Također je podsjetio da je prošle godine iz jame Jazovka na Žumberku izvađeno 814 posmrtnih ostataka osoba, koje su tamo dovožene iz zagrebačkih bolnica, odnosno ranjenika, žena, djece, istaknuvši da su se ta ubojstva odvijala od 1943. do 1946. godine.

Medved je podsjetio i na žrtve poraća pronađene na zagrebačkom Tuškancu, gdje su u rov bacane ubijene osobe od svibnja 1945. zaključno s rujnom 1946. godine.

"Mi smo ustrajni, nastavit ćemo tragati za nestalim osobama iz Domovinskog rata, jednako tako i osobama ubijenima i nestalima tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:12