MINISTAR ZA NOVU TV

Medved o plinskim bocama u Savskoj: ‘Branitelji su već osudili taj čin, bio je bespotreban‘

Medved je kazao da se treba osvrnuti i na uzorke tog prosvjeda, a to je da nisu dobili sastanak sa svojim resornim ministarstvom
Tomo Medved
 Nova TV

Nakon što je na sjednici Vlade donesen Zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu, Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti na osnovi analize treba predložiti mjere Vladi. O tome je s potpredsjednikom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost Tomom Medvedom razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

"Na osnovu odluke Vlade, koordinacija ima zadaću predložiti mjere sprečavanja radikalizacije. Analizirat ćemo uzroke uslijed kojih dolazi do radikalizacije društva", rekao je Tomo Medved i dodao kako će mjere i prijedloge dostaviti Vladi i Vijeću za Nacionalnu sigurnost.

Ministar nije konkretno odgovorio što će se točno analizirati niti kakve bi to mjere mogle biti, kao ni kako će se mjeriti što je to radikalno, no rekao je da nema govora o zabrani slobode govora.

Na pitanje ima li radikala u HDZ-ovim redovima, Medved odgovara: "Radikalni istupi, to jest, neodgovarajuća komunikacija u javnom prostoru, nažalost, prisutna je duže vrijeme", no nije odgovorio na pitanje ima li radikala u HDZ-u iako mu je to pitanje postavljeno nekoliko puta.

Medvedu je postavljeno pitanje i jesu li plinske boce na prosvjedu branitelja u Savskoj ulici prije pet godina bile potrebne, na što je kazao: "Svi hrvatski branitelji su već tada osudili taj čin i taj čin je bio bespotreban". Dodao je da se moramo osvrnuti i na uzorke tog prosvjeda, a to je da nisu dobili sastanak sa svojim resornim ministarstvom.

S obzirom na to da se bliži obljetnica pada Vukovara, Medved je otkrio i tko će razgovarati s gradonačelnikom Ivanom Penavom, kojeg je premijer nazvao huškačem i širiteljem netolerancije i dogovoriti posjet.

"Vukovar je simbol žrtve hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i simbol otpora, Vlada je donijela zakon kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta. Naravno da ćemo razgovarati i s gradonačelnikom i s djelatnicima Grada Vukovara u cilju pripreme i organiziranja", rekao je te dodao kako će se sve organizirati u skladu s epidemiološkom situacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:50