NAČELNIK STOŽERA

Medved: ‘Obnova? Vjerujem da bi ožujak i travanj objektivno mogli biti vrijeme kada ćemo početi‘

‘Moramo sačekati da se smiri podrhtavanje tla, ali ćemo dotad odraditi sve pripremne radnje - zakon, procjenu štete, plan obnove‘
Tomo Medved
 Zeljko Puhovski/Cropix

Načelnik Stožera za uklanjanje posljedice potresa Tomo Medved kazao je u nedjelju da bi obnova potresom pogođenog područja u Sisačko-moslovačkoj županiji mogla početi u ožujku i travnju.

"Vjerujem da bi ožujak i travanj objektivno mogli biti vrijeme kada ćemo početi s obnovom", kazao je Medved za HRT istaknuvši da se mora voditi računa da tlo još uvijek podrhtava i da su potresi svakodnevni.

"Moramo biti strpljivi, sačekati da se smiri podrhtavanje tla, ali ćemo dotad odraditi sve pripremne radnje - zakon, procjenu štete, plan obnove", poručio je Medved.

Izvijestio je i kako je tijekom večernjih sati, usred padalina, na području Gline nestalo struje, a da će djelatnici djelatnicima HEP-a otkloniti kvar u kratkom vremenu.

Dodao je i kako su jučer na području Sisačko-moslavačke županije angažirane tri tvrtke za uklanjanje objekata.

“Preko tri tisuće je objekata sa crvenom oznakom koji se sada detaljno pregledavaju. Oni objekti za koje inženjeri i statičari utvrde da se ne mogu obnavljati, da su do te mjere oštećeni, a poglavito oni objekti koji svojim stanjem razrušenosti ugrožavaju sigurnost i zdravlje ljudi - oni su u prioritetu za uklanjanje”, kazao je za HRT.

Osudio je i potez oporbe, istaknuvši da su napuštanjem sabornice onemogućili izglasavanje zakona, kojim je, među ostalim, predviđena mjera za brži i lakši pristup angažiranju tvrtki za rušenje objekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:32