ODGOVOR MINISTRA

Medved odbacio prozivke o pogodovanju osnivaču Bandićeve stranke: ‘Matić je tada bio ministar‘

Radi se o predmetu koji je zaprimljen 2015. kad je ministar bio Predrag Matić, kazao je Medved
 Bruno Konjevic/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved demantirao je u srijedu povezanost sa slučajem koji je iznio redatelj i aktivist Dario Juričan, po kojem je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić omogućio osnivaču stranke BM365 Marku Mariću gradski stan uz značajan popust.

Juričan je u srijedu prozvao Medveda da prikriva podatke koji bi rasvijetlili te okolnosti, istaknuvši kako je Ministarstvo branitelja dopisom dostavilo Gradu izračun cijene stana temeljem koje je Bandić gradski stan od 39,92 četvorna metra prodao Mariću za "tričavih 53,711 kuna", odnosno za samo 1345 kuna po kvadratu.

Predmet zaprimljen dok je ministar bio Matić

"Želim vrlo jasno demantirati bilo kakvu poveznicu mene osobno i Ministarstva s tim predmetom. Radi se o predmetu koji je zaprimljen u Ministarstvu 2015. godine dok je ministar bio Predrag Matić", izjavio je Medved novinarima nakon užeg kabineta Vlade u Banskim dvorima.

Radilo se o predmetu izračuna i obrade vezano za stambeno zbrinjavanje osobe u stanu Grada Zagreb, dodao je. Ministarstvo je 2015. odreagiralo u skladu sa zakonskim nadležnostima, izvršilo je cjelokupnu obradu postupka, dostavilo Gradu i Grad je dalje postupao prema tom predmetu, objasnio je Medved.

"Stoga odbacujem svaku zlonamjernu tezu i povezivanje tog konkretnog predmeta sa mnom i Ministarstvom hrvatskih branitelja. Nažalost, ovih dana jako je puno raznih konstrukcija koje se pokušavaju dovesti u vezu s Ministarstvom i sa mnom", rekao je.

Upitan hoće li kao predsjednik Upravnog vijeća tražiti razrješenje ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslava Šeremeta, koji je proteklog vikenda s bivšim državnim tajnikom Stjepanom Sučićem kršio epidemiološke mjere i izazvao incident u Vukovaru, Medved je najavio da će sazvati Upravno vijeće i staviti to na dnevni red.

"Moja je obveza sazvati Upravno vijeće i staviti to pitanje na dnevni red. Svakako ću od Ministarstva unutarnjih poslova, nakon okončanja istrage cjelokupnog postupka, tražiti detalje vezane za taj čin. U skladu sa saznanjima, Upravno vijeće će donijeti odluku", poručio je.

Dodao je da ne želi prejudicirati treba li Šeremet sam odstupiti, ponovivši da kao predsjednik Upravnog vijeća ima obvezu sazvati Vijeće i pribaviti relevantne pokazatelje koje će Upravno vijeće analizirati.

Plenković redovito obnaša aktivnosti u skladu s okolnostima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozitivan je na covid-19 i pridržava se epidemioloških mjera. Sve svoje obveze obnaša u skladu s okolnostima i mogućnostima, istaknuo je Medved.

Dodao je da maksimalno koriste mogućnost video veza, pa su u tim okolnostima danas održali uži kabinet Vlade na kojemu su prošli čitav niz točaka koje će biti na sutrašnjoj sjednici Vlade.

"U konkretnom slučaju, predsjednik Vlade je ovlastio mene da u njegovoj odsutnosti potpisujem akte Vlade. Sve druge aktivnosti predsjednik Vlade obnaša redovito u skladu s okolnostima - predsjeda užim kabinetom, sjednicom Vlade, kao i svim drugim formatima sastanaka koji se odvijaju", pojasnio je Medved.

Velika Britanija u srijedu je postala prva država koja je za uporabu odobrila cjepivo Pfizer-BioNTech protiv covida-19, a Medved je istaknuo kako se ministar zdravstva Vili Beroš na užem kabinetu osvrnuo na tu vijest te će danas poslijepodne informirati javnost kako će se postupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 03:55