MINISTAR BRANITELJA

MEDVED OSUDIO PODIZANJE SPOMEN PLOČE MLADENU BRATIĆU U NOVOM SADU 'Srbija se očito još uvijek ne može suočiti sa svojom ulogom u agresiji na Hrvatsku'

Tomo Medved
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministar branitelja Tomo Medved osudio je u petak čin podizanja spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu, ustvrdivši da je to očiti primjer da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

"Apsolutna osuda. Nažalost, očiti je i to primjer da Srbija još uvijek nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i posebno je to, nažalost, uočljivo u trenutku kada taj spomenik podiže vojska Srbije. Hrvatska osuđuje takav čin poglavito kada se događa u vrijeme ovih teških dana za hrvatski narod, u svjetlu žrtava velikosrpske agresije Vukovara i Škabrnje", komentirao je Medved novinarima uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je da je osjetljivo i za svaku osudu upravo zato što je nositelj postavljanja spomen-obilježja vojska Srbije, za ratnog zločinca koji je izravno zapovijedao u agresiji na teritoriju Hrvatske.

Nije konkretno odgovorio treba li na kongres Europske pučke stranke (EPP) spriječiti dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s obzirom da je po srpskom Ustavu on vrhovni zapovjednih vojnih snaga.

"Trebamo osuditi i pozvati ih da se suoče sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, da se u konačnici urazume i shvate da to ne vodi nigdje", rekao je Medved.

Grlić Radman: Rekli smo svoje o spomen-ploči, Srbija bez odgovora

Vidjet će se, ističe, što se može napraviti u vezi postavljanja spomen-ploče, ponovivši da u svakom pogledu treba pozvati Srbiju da "prekinu s tom praksom, da smognu snage i suoče se sa svojom ulogom i da prestanu s takvim oblicima provokacije".

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman kratko je dodao da je Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji i rekla svoje po pitanju postavljanja spomen-ploče, dodavši da odgovor nije dobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:04