SJEDNICA VLADE

Medved osudio subotnji prosvjed, ministar Filipović objavio da je donesena važna odluka o plinu

Na dnevnom su redu dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti te izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi,

Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix
Pogledajte video

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održava se sjednica Vlade na kojoj nema premijera Andreja Plenkovića koji je danas dobio pozitivan nalaz na covid.

Za sazivanje i predsjedanje sjednicama Vlade i potpisivanje akata Vlade ovlastio je potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda.

Na početku je poručio da će premijer nastaviti sve obaveze obavljati od kuće te mu zaželio brz oporavak i ozdravljenje.

Kratko se osvrnuo na, kako je rekao, jednu od većih željezničkih nesreća kod Novske, te još jednom izrazio sućut obiteljima preminulih građana.

- Čim se dogodila nesreća na teren su izašle sve službe koje provode istragu o nesreći. Ministri su odmah došli na mjesto nesreće, rekao je Medved.

Kratko se osvrnuo na definiranje cijena naftnih derivata, odnosno o odluci koju je Vlada donijela 12. rujna na telefonskoj sjednici.

Prokomentirao je i prosvjed protiv Vlade održan u subotu.

- Želim snažno osuditi poruke mržnje, a posebno događaj koji se može smatrati pokušajem izazivanja nasilja terorističkom aktivnošću. Policijski službenici su priveli maloljetnika koji je imao boce s lako zapaljivom tekućinom, nož... U odnosu na maloljetnika policija provodi istragu te će odlučiti je li to kazneno djelo terorizma. Prosvjed je legitiman čin izražavanja nezadovoljstva, ali kad je osnovni cilj izazivanje mržnje, to je neprihvatljivo, rekao je.

Medved je na kraju čestitao ministru Ivanu Paladinu i njegovoj supruzi, koji su jučer treći puta postali roditelji.

- Malenom Petru želim puno zdravlja i sreće, rekao je.

Ivan Paladina zahvalio je ministrima na čestitkama.

INA će sav plin morati prodavati HEP-u

INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu, odlučila je vlada u srijedu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna.

Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj pin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Prema vladinoj uredbi, proizvođač prirodnog plina dužan je prodavati prirodni plin u iznosu od 0,3425 kuna po kilovatsatu (0,05 EUR/kWh), a plinom raspolaže HEP za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo, te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo.

Nadalje, Ini se nalaže povećanje proizvodnje prirodnog plina za spomenutih 10 posto u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog plina, sukladno tehničkim i tehnološkim mogućnostima, također u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Plin iz današnje uredbe koji se prodaje Hrvatskoj elektroprivredi prvenstveno je potreban za osiguranje svih poremećaja koji se eventualno mogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo.

Naime, osim potrebnih količina plina za nesmetano funkcioniranje distributera plina (oko 18 milijuna kubičnih metara) pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostajućih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije kućanstvo koji u velikom dijelu, zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja namjeravaju tržišnu usluge zamijeniti javnom uslugom.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koje opskrbljuje Gradska Plinara Zagreb-Opskrba (71.023 kupca) te je za takve potencijalne kupce potrebno pravovremeno osigurati dodatnih 128 milijuna kubičnih metara plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2022 05:07